Gezondheid

Nieuw vaccin beschermt kalveren tegen luchtwegproblemen

Vooral jonge kalveren zijn gevoelig voor luchtwegproblemen
Vooral jonge kalveren zijn gevoelig voor luchtwegproblemen

Vanaf deze herfst is het nieuwe vaccin Bovilis Nasalgen-C beschikbaar.

Het vaccin van farmaceut MSD Animal Health beschermt jonge kalveren twaalf weken lang tegen het bovine coronavirus dat een belangrijke rol speelt bij luchtwegproblemen.

‘Het is al langer bekend dat het bovine coronavirus bij jonge kalveren diarree veroorzaakt. De laatste tien jaar is dankzij betere onderzoeksmethodieken ook geconstateerd dat het virus een belangrijke rol speelt bij het verzwakken van het beschermingsmechanisme tegen ziekteverwekkers in de longblaasjes’, legt Henk Kuijk, dierenarts en technisch specialist bij MSD, uit.

Meest aangetoonde virus bij zieke kalveren

Onderzoek door MSD op 180 melkveebedrijven in heel Europa toonde aan dat op 60 procent van de melkveebedrijven het virus, dat afgekort wordt tot BCV, aanwezig is. Op basis van longspoelingen in Nederland van acuut zieke kalveren was BCV zelfs het meest aangetoonde virus.

Het virus tast in de diepere longwegen het longepitheel aan, waardoor het afweermechanisme wordt verzwakt en virale infecties makkelijker kunnen plaatsvinden. Daardoor krijgen bacteriën zoals Mannheimia kans om longontsteking te veroorzaken

Verlagen antibioticagebruik

Het vaccin, dat in oktober in Nederland en Vlaanderen beschikbaar komt, kan al op de dag van geboorte worden ingezet. De dosering van 2 milliliter kan via een spuitje eenvoudig in het neusgat toegediend worden. De immuniteit tegen het virus vindt dan vijf dagen later plaats en is twaalf weken effectief. ‘Het is belangrijk dat de jonge kalveren zonder ziektes opstarten. We zien dat bij inzet van een doordacht vaccinatieprogramma de inzet van antibiotica structureel afneemt’, aldus Kuijk.

Het vaccin mag uitsluitend door dierenartsen worden toegediend. De geschatte kosten per vaccinatie liggen tussen de 5 en 10 euro per kalf.