Gezondheid

Uitbraak van mond- en klauwzeer in Duitse deelstaat Brandenburg

Bij drie gestorven waterbuffels in de Duitse deelstaat Brandenburg is mond-en-klauwzeer gevonden (foto ter illustratie)
Bij drie gestorven waterbuffels in de Duitse deelstaat Brandenburg is mond-en-klauwzeer gevonden (foto ter illustratie)

Op een bedrijf met waterbuffels in de Duitse deelstaat Brandenburg is mond-en-klauwzeer uitgebroken. Het bedrijf is gevestigd in het plaatsje Hönow, net buiten de stadsgrenzen van Berlijn.

Dit meldt de Duitse krant Bild in een bericht op de website.

Herkomst virus nog onbekend

Volgens Bild zijn op het bedrijf drie buffels gestorven. Onderzoek door het Friedich Loeffler Instituut bevestigde volgens de verantwoordelijk autoriteiten vanochtend het vermoeden dat de dieren besmet waren met het mond- en klauwzeervirus. Inmiddels zijn maatregelen getroffen om verspreiding van het virus te voorkomen. Alle elf nog aanwezige waterbuffels worden geruimd en een kudde op een ander bedrijf van dezelfde eigenaar wordt onderzocht, net als vijftien dieren in een zone van drie kilometer rond het bedrijf. Een cirkel van tien kilometer rond de besmettingshaard is aangewezen als monitoringsgebied. Hoe de buffels besmet zijn geraakt is nog niet bekend en wordt onderzocht.

Preventief ruimen vanwege non-vaccinatiebeleid

Volgens Duitse media dateert de laatste mkz-uitbraak in Duitsland van 1988. Nederlandse veehouders kregen in 2001 nog te maken met een grote uitbraak. Mond-en-klauwzeer is een zeer besmettelijke virusziekte bij evenhoevige dieren, zoals runderen, schapen, geiten, varkens, herten en waterbuffels. Tegen de ziekte bestaat geen behandeling. Vaccinatie tegen mkz is in principe mogelijk, maar vanwege handelsbelangen geldt in de EU een non-vaccinatiebeleid. Onderdeel van de bestrijdingsstrategie is dat bij een uitbraak alle dieren op een besmet bedrijf preventief worden geruimd. Mkz is een aangifteplichtige ziekte. Dit wil zeggen dat veehouders dieren met symptomen direct moeten melden bij hun dierenarts.