Gezondheid

Vanaf 2024 alleen bvd-vrije kalveren naar kalverhouderij

Kalveren die drager zijn van bvd, kunnen vanaf 2024 niet meer overgedragen worden aan kalverhouders
Kalveren die drager zijn van bvd, kunnen vanaf 2024 niet meer overgedragen worden aan kalverhouders

In de aanpak om in Nederland de bvd-vrije status te krijgen, is per 1 januari 2024 de volgende stap aan de beurt. Vanaf dat moment kunnen alleen kalveren die geen bvd-drager zijn, overgaan naar een kalvermester. Dat laten de betrokken organisaties (waaronder ZuivelNL, LTO en SBK) vandaag weten in een persbericht. 

In de praktijk houdt dat in dat rundveebedrijven die al een vrije of onverdachte status hebben de kalveren altijd kunnen overdragen. Heeft een bedrijf die status niet, dan kunnen kalveren alleen overgedragen worden wanneer via een oorbiopt of bloedmonster aangetoond is dat ze geen bvd-drager zijn. Ook mogen er geen bvd-dragers door handelaren meegenomen worden. Daarnaast kunnen alleen kalveren uit bvd-vrije landen/gebieden of landen/gebieden zonder hoog bvd-risico worden geïmporteerd.

Gros van bedrijven al bvd-vrij

Is een kalf wel bvd-drager, dan kan het kalf niet doorstromen naar de kalverhouderij. Veel zullen dat er volgens Wim Thus, voorzitter van vakgroep Kalverhouderij van LTO, niet zijn. ‘Het gros van de bedrijven is al bvd-vrij of bvd-onverdacht. Maar een kalf dat echt bvd heeft, heeft ook geen kans op herstel. Een groot deel sterft op jonge leeftijd en houdt het in de kalverhouderij ook niet vol.’ Ondertussen kunnen ze wel andere runderen besmetten, waarna weer nieuwe bvd-dragers kunnen worden geboren.

Volgende stap in bvd-aanpak

Deze stap in de aanpak van bvd zat er al een tijd aan te komen, geeft Thus verder aan. ‘Nederland loopt wat bvd betreft achter op andere Europese landen als België. We vinden onszelf vooruitstrevend, maar op het gebied van bvd en ibr, is er nog wel wat werk te verrichten.’

Inmiddels wordt er volgens Thus vanuit het ministerie gewerkt aan een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur), die het aanpakken van bvd en ibr voor veehouders verplicht stelt. Tot de AMvB er is, wat nog een tijd kan duren, gaat de in 2017 gestarte collectieve bestrijding verder om Nederland aan de bvd-vrije status te helpen.