Gezondheid

Zes bedrijven willen aan de slag met blauwtongvaccin

In België zijn twee nieuwe blauwtonggevallen bevestigd
In België zijn twee nieuwe blauwtonggevallen bevestigd

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voert gesprekken met zes bedrijven over het ontwikkelen van een vaccin tegen blauwtong. 

Deze bedrijven hebben allemaal de intentie om daadwerkelijk een vaccin te ontwikkelen, zo meldt een woordvoerder van LNV. Demissionair landbouwminister Piet Adema stelt dat hij zich ervoor in wil zetten om zo snel mogelijk, maar in elk geval voor het nieuwe knuttenseizoen volgend jaar, een veilig en werkzaam vaccin beschikbaar te stellen. Voor het versneld testen van de effectiviteit van een vaccin wil hij daarom 120.000 euro vrijmaken. Het genoemde tijdspad is ambitieus, omdat zelfs met een versnelde beoordeling ten minste zes maanden tijd nodig is vanaf de start van het proces tot beschikbaar komen van het vaccin.

Opnieuw blauwtong in België 

Het aantal meldingen van blauwtong breidt zich ook in België uit. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) meldt dat er twee officiële besmettingen zijn bij schapen in de regio’s Meer en Essen, vlakbij de Nederlandse grens. Ook is er nog een vermoeden van een dier met blauwtong in de regio Zoersel. Ook in Duitsland (14) en Groot-Brittannië (1) zijn dieren met blauwtong geconstateerd. In Nederland gaat het op dit moment om ruim 5500 bedrijven.