Gezondheid

Zieke koe voorspellen aan de hand van oogtemperatuur

Canadese technologie voorspelt aan de hand van de temperatuur van het oog of een dier ziek gaat worden
Canadese technologie voorspelt aan de hand van de temperatuur van het oog of een dier ziek gaat worden

De oogtemperatuur kan volgens het Canadese bedrijf HerdWhistle informatie geven over de gezondheid van het dier. De ‘BigEye’ 3D-camera, die ook warmte kan vastleggen, kan volgens de makers zes dagen vooraf voorspellen dat een dier ziek wordt.

De camera is daarmee een ideaal opsporingsmiddel voor grote veehouderijbedrijven, waar de tijd beperkt is om elk dier dagelijks te inspecteren, zo vertelt Jack Beehan, directeur van HerdWhistle, aan de Canadese agrarische nieuwssite Farmtario. Zo kan de camera de zieke kalveren gemakkelijk opsporen en krijgt de verzorger een melding welk kalf in welk hok aandacht nodig heeft.

Temperatuur meten bij het oog

De warmtecamera legt vast wat de temperatuur van het dier is, maar focust daarbij vooral op het oog. Het oog is volgens Beehan namelijk de beste indicator van de lichaamstemperatuur die aan de buitenkant van het lichaam te meten is. Het hoofd wordt warmer als een dier ziek wordt. Is de temperatuur van het oog te hoog of te laag, dan wordt dat gezien als een verhoogd risico op ziek worden. 

De temperatuur van het oog wordt met de warmtecamera geregistreerd
De temperatuur van het oog wordt met de warmtecamera geregistreerd

Kleinschalige variant op smartphone

De BigEye-camera moet begin dit jaar op de markt verschijnen. Ondertussen werkt het bedrijf ook aan een kleinschalig model dat via een smartphone tot dezelfde ziektevoorspelling moet komen. Deze is geschikt voor vee, maar ook voor een hond of kat.