Gras

Biostimulant BlueN mag ingezet worden op bufferstroken

Het aanbrengen van BlueN kan het beste na de eerste snede (foto: Corteva)
Het aanbrengen van BlueN kan het beste na de eerste snede (foto: Corteva)

Het is toegestaan om de biostimulant BlueN te gebruiken op bufferstroken. Dat meldt Corteva Agriscience naar aanleiding van vragen aan RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). 

BlueN is een natuurlijk middel, dat bij een bespuiting op gewassen zoals mais, granen en gras, ervoor zorgt dat er het gedurende het groeizoen wekelijks twee tot drie kilo stikstof per hectare vanuit de lucht beschikbaar komt voor de plant.

Jaarlijks 30 tot 40 kg N

‘De toekenning is goed nieuws, omdat bufferstroken op deze manier beter ingezet kunnen worden’, stelt Allard Jukema, productmanager bij Corteva Agriscience. ‘Als planten zich door extra stikstof beter kunnen ontwikkelen, onttrekken ze ook meer nutriënten aan, de bodem zodat er minder verliezen zijn’, zo legt hij uit.

De werking van BlueN is gebaseerd op bacteriën die net als Rhizobium-bacteriën bij klaver stikstof uit de lucht halen. Jaarlijks kan een bespuiting met BlueN voor 30 tot 40 kg stikstof per hectare zorgen.

Strengere bemestingsnormen

Dit jaar heeft Corteva BlueN geïntroduceerd in Nederland, maar in andere delen van Europa is er al meer ervaring. Voor de inzet in gras wordt geadviseerd BlueN na de eerste snede in te zetten, omdat dan de temperatuur hoog genoeg is.

Als het gaat om grasland verwacht Jukema dat BlueN dit jaar op ongeveer 5000 à 10.000 hectare ingezet wordt. ‘De hoge kunstmestprijzen zorgden vorig jaar voor grote interesse. Maar ook nu de stikstofprijzen zijn gedaald, merk je dat er belangstelling is. De bemestingsnormen worden immers steeds verder teruggedraaid. Binnen de beschikbare stikstofruimte kan BlueN zorgen voor een extra aanvoer van stikstof. Dat wordt door het wegvallen van derogatie en het zevende actieprogramma steeds belangrijker.'