Gras

Podcast: al zes jaar kruidenrijk grasland zonder doorzaaien

Jan Prent is dit seizoen columnist bij de VeeteeltGRAS-podcast (foto: Henk Lomulder)
Jan Prent is dit seizoen columnist bij de VeeteeltGRAS-podcast (foto: Henk Lomulder)

Hoe lukt het Erwin Bosch om al zes jaar lang kruiden in zijn grasland te houden en waarom is Jan Prent toch meer grasboer dan hij zelf denkt? 

En wat is de stand van het gras in het (natte) land? Het zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens de tweede VeeteeltGRAS-podcast van 2024.

Zes jaar lang kruiden in hetzelfde perceel

Samen met Theo Courtz, graslandspecialist bij Yara, bespreken VeeteeltGRAS-redacteuren Florus Pellikaan en Jaap van der Knaap het natte voorjaar. Dat het gras op veel plaatsen al te lang is om te beweiden blijkt ook uit de eerste meting van Jaaps grasmeter.

Nieuw is de rubriek Willy Graswortel, waarin aandacht is voor slimme uitvindingen die te maken hebben met grasland. Melkveehouder Erwin Bosch legt uit hoe het hem lukt om al zes jaar lang succesvol verschillende kruiden in de grasmat te houden zonder het grasland opnieuw door te zaaien.

Prent in het gras

Melkveehouder Jan Prent uit Nijeveen is dit jaar de vaste columnist die de podcast afsluit. Op zijn eigen wijze vertelt hij dat hij misschien wel meer grasboer is dan dat hij zelf in de gaten heeft.

De VeeteeltGRAS-podcast kun je via verschillende platforms beluisteren: