Gras

Podcast: Vroege bemesters het meest succesvol in grasseizoen 2023

In grasseizoen 2023 is veel gras van goede kwaliteit gewonnen
In grasseizoen 2023 is veel gras van goede kwaliteit gewonnen

Veel gras van goede kwaliteit typeert het grasseizoen van 2023.

Maar het zijn vooral de veehouders die vroeg startten met bemesten en ook een vroege, weliswaar iets lichte, eerste snede oogstten, die het meest profiteerden van het groeizame jaar. Dat vertelt Piet Riemersma, ruwvoerspecialist bij Van Iperen, tijdens de laatste VeeteeltGRAS-podcast van dit seizoen.

Gras te lang de winter in

Riemersma is live in de opnamestudio aanwezig en discussieert met redacteuren Florus Pellikaan en Jaap van der Knaap over de optimale lengte van gras om de winter in te gaan. ‘Eigenlijk is het gras op veel plaatsen te lang, maar blijf er nu maar af. Het is veel te nat, je maakt veel te veel stuk als je het land nog op wilt’, adviseert Riemersma. Te lang gras kan zorgen voor sneeuwschimmel, maar daar heeft de ruwvoerspecialist wel een praktische oplossing voor, vertelt hij in de podcast.

Snelgroeiend gras is als chinees eten

De energieke Riemersma heeft veel ervaring en hekelt standaard opvattingen over grasteelt. 'De T-som in het voorjaar zegt me niets: je voelt zelf beter wanneer de natuur er klaar voor is. En de uitspraak dat gras jaarlijks een meter groeit? Onzin, ik denk dat het dit jaar wel anderhalve meter groeide.'  Tijdens de podcast maakt hij ook een vergelijking tussen snelgroeiend gras en chinees eten. 

Grasjaar in Frankijk

In de podcast legt emigrante Karla Balkema uit hoe in Frankrijk het grasjaar verliep. Het bleef er lang warm, maar ook daar speelt overvloedige regen de melkveehouders parten.

Luister de laatste VeeteeltGRAS-podcast van 2023 via een van onderstaande linkjes

Soundcloud

Spotify

Apple Podcast