Gras

Video: kwaliteitsgras inkuilen tussen de buien door

In de video geeft Ronald van Hal – innovatiemanager ruwvoerteelt bij ForFarmers – inkuiltips voor in dit natte voorjaar
In de video geeft Ronald van Hal, innovatiemanager ruwvoerteelt bij ForFarmers, inkuiltips voor in dit natte voorjaar

Het is mooi weer en het lange gras moet hoognodig gemaaid worden. Maar is het slim om de eerste snede nu te maaien? En hoe kuil je het in voor een optimale kwaliteit?

‘De versgrasdata laten zien dat er veel eiwit en relatief weinig suiker in het gras zit. Vanuit dat perspectief zou je eigenlijk even moeten wachten met maaien en de zonuren in het gras moeten stoppen. Zo komt er meer suiker in het gras en dat is gunstig voor de smaak en de conservering’, vertelt Ronald van Hal, innovatiemanager ruwvoerteelt bij ForFarmers, in de onderstaande video.  

Maaien op 8 cm is het advies

Door de natte grond vergroot te kort maaien het risico op grond in de kuil. Dat komt de kuilconservering niet ten goede, weet Van Hal. Bovendien maai je het groene blad af, waardoor fotosynthese minder makkelijk plaatsvindt. Dat zorgt ervoor dat het gras langer de tijd nodig heeft voor hergroei. Van Hal raadt daarom aan om op een stoppel van  8 centimeter te maaien. 

Goed inkuilen voor minste drogestofverliezen

Is het gras gemaaid, dan is het de kunst om dit zo goed mogelijk in te kuilen voor een optimale kuilkwaliteit. ‘Zorg voor een schone aanvoerroute, kuil met laagjes in, zorg voor voldoende gewicht op de kuil en trek daarna direct het plastic erop’, geeft Van Hal in de video mee. Ook wijst hij op de voordelen van een inkuilmiddel zoals SiloSolve. ‘Hierin zit de snelst werkende melkzuurbacterie Lactococcus lactis die de pH van de kuil zo snel mogelijk verlaagt en de Buchnerie-bacterie die ervoor zorgt dat broei wordt geremd. Samen zorgt dat voor een perfect geconserveerde kuil met de minste drogestofverliezen’, aldus Van Hal.