Gras

Windsnelheid beïnvloedt veldemissie in voorjaar, temperatuur juist in zomer

Gemiddeld verdwijnt in het voorjaar rond de 15 procent van de mineraal gebonden stikstof in de lucht
Gemiddeld verdwijnt in het voorjaar rond de 15 procent van de mineraal gebonden stikstof in de lucht

Door rekening te houden met windsnelheid en temperatuur tijdens het uitrijden van drijfmest kunnen veehouders de veldemissie van ammoniak terugdringen. 

Zo kan het verschil in veldemissie tussen een dag met veel en weinig wind bij een drijfmestgift van 30 kuub per hectare oplopen tot een verlies van 7,8 kg stikstof per ha. Omgerekend is dat 30 kg KAS. Dat blijkt uit onderzoek bij Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld.).

In voorjaar verdwijnt gemiddeld 15 procent in de lucht

In het voorjaar heeft vooral de windsnelheid effect op het emissiepercentage, in de zomer de temperatuur. Gemiddeld verdwijnt in het voorjaar rond de 15 procent van de mineraal gebonden stikstof in de lucht. Op dagen dat het harder waait is dat aanmerkelijk meer, tot ruim boven de 20 procent. 

In de zomermaanden, als het emissiepercentage op ongeveer 20 procent ligt, heeft juist de temperatuur meer effect op het verdwijnen van stikstof in de lucht. Op zomerdagen met een hoge temperatuur én veel wind kan de veldemissie soms boven de 30 procent uitkomen. 

Variatie kan oplopen tot 8 kg stikstof per hectare

Met een rekensom maakt De Marke het verschil in veldemissie inzichtelijk. Het proefbedrijf gaat daarbij uit van een drijfmestgift van 30 kuub per hectare, met 4 kg stikstof per kuub (waarvan 2 kg mineraal gebonden en 2 kg organisch gebonden en niet vatbaar voor emissie). Op een dag met veel wind zal 23 procent van de mineraal gebonden stikstof vervliegen, ofwel 13,8 kg. Op een dag met weinig wind zal maar 10 procent van de stikstof vervliegen, ofwel 6 kg. Dat komt neer op een verschil van 7,8 kg stikstof per hectare, wat overeenkomt met 30 kg KAS.