Nieuws

LTO vraagt minister Van der Wal tegen Europese natuurherstelwet te stemmen

LTO vraagt de minister om eerst de gevolgen van de natuurherstelwet te onderzoeken voordat ze besluit om voor of tegen te stemmen
LTO vraagt de minister om eerst de gevolgen van de natuurherstelwet te onderzoeken voordat ze besluit om voor of tegen te stemmen

LTO roept demissionair minister Van der Wal op om in de Europese Raad van ministers tegen het huidige voorstel voor een Europese natuurherstelwet te stemmen.

De belangenbehartiger vreest dat de juridische consequenties van de afspraken in het akkoord pas duidelijk zullen worden als daar rechtszaken over gevoerd gaan worden.  LTO wijst hiervoor bijvoorbeeld op de verplichting om veengrond te vernatten. Het is onduidelijk of onder deze afspraak melkveehouderij in het veenweidegebied in de toekomst nog wel mogelijk is.

Eerst tegen, nu voor

Vrijdag meldde demissionair minister Van der Wal in een brief aan de ‘oude’ Tweede Kamer dat het kabinet vóór de natuurherstelwet wil stemmen. Tijdens de vorige stemming in de Europese Raad was Nederland nog tegen deze wet uit vrees voor nog meer opgaven die de ontwikkeling van het platteland op slot zouden zetten. Volgens de minister zijn in het nieuwe voorstel de bezwaren voor een belangrijk deel weggenomen. LTO noemt deze conclusie onbegrijpelijk omdat de bindende doelen in het akkoord ongewijzigd zijn gebleven.

Eerst effecten onderzoeken

De Vlaamse minister voor milieu en natuur Zuhal Demir heeft nog niet besloten of ze voor of tegen gaat stemmen. Zij wil eerst laten onderzoeken wat de effecten van de natuurherstelwet zijn. LTO roept het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer in de nieuwe samenstelling op om voor de stemming ook eerst de gevolgen in beeld te laten brengen.