Maatschappij

6.776 aanvragen voor pre-ecoregelingen in Vlaanderen

Met 2.569 aanvragen is precisielandbouw de meest populaire pre-ecoregeling in Vlaanderen
Met 2.569 aanvragen is precisielandbouw de meest populaire pre-ecoregeling in Vlaanderen

Voor komend teeltjaar zijn 6.776 aanvragen van landbouwers ingediend die willen intekenen op een of meerdere pre-ecoregelingen. Dat blijkt uit de verzamelaanvragen die werden ingediend bij het departement Landbouw en Visserij.

Tot eind april konden landbouwers in Vlaanderen verzamelaanvragen indienen. Hierin maken zij onder meer hun teeltplan kenbaar, maar kunnen ze ook intekenen op steunmaatregelen. In totaal werden er 30.016 aanvragen tijdig ingediend, tegenover 30.296 vorig jaar.

Precisielandbouw meest populair

Nieuw in deze verzamelaanvraag waren de pre-ecoregelingen, maatregelen die een gunstig effect kunnen hebben op milieu, klimaat of biodiversiteit en waar de landbouwer zich vrijwillig kan voor engageren. 
Globaal werden 6.776 pre-ecoregelingen aangevraagd. De meest populaire pre-ecoregeling is precisielandbouw (2.569), gevolgd door ecologisch beheerd grasland (2.430) en verhogen van het effectieve organische koolstofgehalte van bouwland via het teeltplan (1.070). Er werd dit jaar voor ongeveer 450 hectare eiwitteelten aangemeld als pre-ecoregeling, waarvan 45 hectare quinoa en 38 hectare soja aangemeld.

Status quo graanareaal

Verder blijkt uit de analyse van het departement Landbouw en Visserij dat 2.761 landbouwers dit jaar een subsidie voor brede weersverzekering aanvragen, tegenover 3.377 vorig jaar. Het aantal jonge landbouwers dat dit jaar heeft aangegeven in aanmerking te willen komen voor de premie jonge landbouwer, bedraagt 896. Vorig jaar was dat 879. Wat areaal granen betreft, werd er dit jaar 83.137 hectare ingezaaid. Dit is een daling van 0,4% ten opzichte van vorig jaar.