Maatschappij

Agrifirm zet in op biostimulanten in de maiszaadontsmetting

Kuanavo is een milieuvriendelijke biostimulant die wordt gebruikt bij maiszaadontsmetting
Kuanavo is een milieuvriendelijke biostimulant die wordt gebruikt bij maiszaadontsmetting

Agrifirm zet in op Kuanavo binnen het kernassortiment Dairymais, een milieuvriendelijke biostimulant die wordt toegepast in de maiszaadontsmetting.

‘We hebben ervoor gekozen om het maiszaad uit ons kernassortiment, met name Dairymais, te behandelen’, vertelt John Penning, manager seeds bij Agrifirm. De plantenversterker bevat microbiële zwavel gemaakt door bacteriën die de wortelontwikkeling en bladmassa moet versterken.

‘Deze biostimulant zorgt in de eerste plaats voor een gezonde opkomst en ontwikkeling van mais. Agrifirm combineert Kuanavo met ontsmettingsmiddel Force. Een gewenst neveneffect van de biologische zwavel met het beschermende gaslaagje rondom het zaad, dat gevormd wordt door insecticide Force, is dat vogels er een hekel aan hebben', weet Penning. En dat is welkom aangezien er bij het veel ingezette ontsmettingsmiddel Korit gewaarschuwd wordt voor gezondheidsklachten.

Biostimulanten worden toekomst

Penning legt uit dat de druk op chemische middelen steeds groter wordt. ‘Biostimulanten en biologische middelen worden toekomst. Bij deze middelen is de garantie op werkzaamheid echter iets minder dan bij chemische middelen.’ Los daarvan heeft Kuanavo, dat ontwikkeld is door Wageningen Universiteit, bij veel proeven in de EU zijn effect bewezen. ‘De rapporten tonen aan dat dit een plantenversterker is die echt werkt’, aldus Penning.