Maatschappij

Een op de vijf ondernemers op graasdierbedrijven 67 jaar of ouder

veehouder vleesvee
Minder dan een op de tien bedrijfshoofden was jonger dan 40 jaar

Bijna een op de vijf bedrijfshoofden (19,1 procent) op graasdierbedrijven was afgelopen jaar 67 jaar of ouder. Minder dan een op de tien (9,3 procent) van het aantal bedrijfshoofden op graasdierbedrijven was jonger dan 40 jaar. 

Dat blijkt uit definitieve cijfers van de landbouwtelling van het CBS. 

Akkerbouwsector meest vergrijsd

De situatie op graasdierbedrijven wijkt daarmee nauwelijks af van het gemiddelde op alle landbouwbedrijven. Gemiddeld is 19,5 procent van de bedrijfshoofden in de landbouw 67 jaar en ouder, terwijl 9,4 procent jonger is dan 40 jaar. Het meest vergrijsd is de akkerbouwsector, waar bijna 29 procent van de bedrijfshoofden 67 jaar of ouder is. 

Meer jonge én meer oude ondernemers

Opvallend is dat gezien over de totale landbouw zowel de categorie bedrijfshoofden jonger dan 40 jaar als die van 67 jaar en ouder groeit. In 2013 was 7,5 procent van de ondernemers in de landbouw jonger dan 40 jaar en 17,0 procent 67 jaar of ouder.

Het CBS constateert ook dat naarmate de bedrijven groeien, de leeftijd van de bedrijfshoofden daalt. Op bedrijven met een standaardopbrengst van meer dan een miljoen euro werd 14,5 procent geleid door een ondernemer jonger dan 40 jaar. In deze categorie werd 6,4 procent gerund door een bedrijfshoofd van 67 jaar of ouder.