Maatschappij

Leuven maakt kennis met witblauw

Leuven jaarmarkt
Op de jaarmarkt van Leuven werden een twintigtal witblauwen voorgesteld aan het brede publiek

Geen prijskamp dit jaar op de jaarmarkt van Leuven, maar wel een voorstelling van Belgisch witblauw aan een publiek van jong en oud. Bezoekers konden er ook deelnemen aan een wedstrijd waarbij ze het gewicht van een vierjarige koe konden schatten.

Het Sint-Jacobsplein in het hartje van Leuven is al jaren de maandag van Leuven kermis de place to be voor alles wat met veehouderij te maken heeft. Ook voor de liefhebbers van Belgisch witblauw was dat het geval, maar de laatste jaren kalfde het aantal deelnemers voor de keuring sterk af.

Witblauw promoten
Dit jaar werden maar een kleine dertig dieren van een beperkt aantal vleesveehouders opgegeven, te weinig voor een relevante keuring. Drie deelnemers namen echter samen met CRV en de stad Leuven het initiatief om toch dieren voor te stellen in Leuven. Guy Van Beirendonck, Bart Willems en Stijn Veulemans stelden zo witblauw voor aan een publiek van enkel duizenden Leuvenaars en een groot aantal scholen. Een tal aan vragen werden zo op de vleesveehouders afgevuurd door een verwonderd publiek van kleuters en leerlingen. 

Leuven jaarmarkt 2
Verschillende scholen maakten met hun leerlingen kennis met het ras

Schat het gewicht

Wie graag wat lekkers op zijn bord wou winnen, kon deelnemen aan de wedstrijd die de lokale veehouders organiseerde. Het gewicht van een vierjarige witblauwe moest zo geschat worden, acht waardebons voord e aankoop van rundvlees bij een lokale veehouder kon er gewonne worden. Slechts twee van de kleine tweehonderd deelnemers wisten het correcte gewicht van 810 kilo te raden. Ongeveer tien procent van de deelnemers schatten de jonge koe boven de 1000 kilo.