Maatschappij

Neerslagtekort nog altijd bovengemiddeld, ondanks record neerslagdagen

Ondanks de plassen in het land her en der, is het neerslagtekort dit jaar nog niet hersteld
Ondanks de plassen in het land her en der, is het neerslagtekort dit jaar nog niet hersteld

Er viel in juli gemiddeld 110 millimeter neerslag in Nederland, wat normaal zo’n 78 millimeter is volgens het KNMI. Ook België werd een record aantal neerslagdagen getekend. Toch is het neerslagtekort niet overal teniet gedaan.

Het regende vaker dan normaal in juli. Met in Nederland in totaal 61 neerslaguren tegen het gemiddelde van 40 uren. Het meeste viel in het noordoosten en oosten van het land, met zo’n 100 tot 130 mm regen. In het zuidwesten viel de helft minder – in Zeeuws-Vlaanderen hield het met 60 mm op. Door storm Poly aan het begin van de maand viel er in de noordwestelijke helft van Nederland 15 tot lokaal 50 mm neerslag.

Nieuw record aantal neerslagdagen

Ook in België viel er veel regen. Met 131 mm neerslag waar 77 mm gemiddeld is in juli, viel er flink meer dan gewoon is. De minste neerslag viel aan de kust, vergelijkbaar met de neerslag in Zeeuws-Vlaanderen. De meeste neerslag viel in de laatste tien dagen van de maand: er werd 91,4 mm neerslag gemeten in Ukkel. Dat is 24 mm meer dan het vorige record dat in 1993 werd getekend. 

Neerslagtekort loopt terug

Desondanks zit de droogte in Nederland tot ongeveer een week geleden op de lijn van de 5 procent droogste jaren (zie tabel hieronder). Vooral door de periode zonder neerslag in mei en juni steeg het neerslagtekort snel. Begin juni liep het neerslagtekort gelijk op aan het jaar 2018, waar de droogte vooral in juli kwam.

Doordat juli een vrij natte maand is, keert het tij nu richting de mediaan. Met de verwachting van komende weken erbij neemt het neerslagtekort snel verder af.

Het neerslag tekort in Nederland liep hard op, maar daalt nu terug naar wat gemiddeld is
Het neerslag tekort in Nederland liep hard op, maar daalt nu terug naar wat gemiddeld is