Maatschappij

Peter Drenth: ‘Discussie einddoel stikstofbeleid voorlopig parkeren’

Peter Drenth: ‘De huidige impasse is voor een groot deel het gevolg van gebrek aan politiek lef om keuzes te maken. Laten we stoppen met discussiëren en aan de slag gaan’
Peter Drenth: ‘De huidige impasse is voor een groot deel het gevolg van gebrek aan politiek lef om keuzes te maken. Laten we stoppen met discussiëren en aan de slag gaan’

Wat Gelders gedeputeerde Peter Drenth betreft worden discussies over de einddoelen van het stikstofbeleid voorlopig geparkeerd en wordt er eerst een start gemaakt met de uitvoering van plannen om stikstof te reduceren.

Dit stelt de CDA-politicus in een interview met Veeteelt.

Stikstofkaart was slecht idee

Drenth uit in het interview kritiek op de manier waarop het kabinet tot nu toe heeft geopereerd. ‘Ik ga helemaal met boeren mee als ze zeggen dat stikstof niet alleen het probleem is van de agrarische sector. Nog geen concreet beleid klaar hebben voor andere sectoren helpt niet om het vertrouwen te winnen bij boeren’, verklaart de gedeputeerde. Publicatie van de stikstofkaart noemt hij ‘een slecht idee’.

Min 25 procent in overleg

Tegelijkertijd is Drenth blij met het geld en de ruimte die hij heeft gekregen voor de Gelderse stikstofaanpak. ‘Ons provinciale stikstofplan is in overleg met alle sectoren tot stand gekomen en voorziet in vermindering van de emissies met 25 procent in 2025 voor alle sectoren. Ik ben ervan overtuigd dat we dat doel zonder dwang gaan halen. Ik ben faliekant tegen onteigening en dat zal hier in Gelderland ook niet gaan gebeuren’, verklaart de gedeputeerde.

Potentiële stoppers onder druk

Over de voortgang van vrijwillige provinciale stoppersregelingen doet Drenth in het gesprek geen uitspraken. ‘Wekelijks melden zich geïnteresseerden bij de provincie. Maar als bekend wordt dat veehouders mogelijk van regelingen gebruik willen maken, worden ze door hun omgeving soms bestempeld als verraders en onder druk gezet’, vertelt hij.

Impasse gebrek aan politiek lef

De uitdagingen zijn groot in Gelderland met binnen de provinciegrenzen 40 procent van de Nederlandse oppervlakte aan Natura 2000-gebieden en 8500 boeren, waaronder een groot aantal veehouders. Toch is Drenth optimistisch over de kansen om de problemen op te lossen. ‘De huidige impasse is voor een groot deel het gevolg van het ontbreken van politiek lef om keuzes te maken’, stelt hij. ‘Het is zeker dat de stikstofuitstoot op korte termijn naar beneden zal moeten. Laten we stoppen met discussiëren en aan de slag gaan.’

Veeteelt sprak met Drenth op het Huis der Provincie in de Gelders hoofdstad Arnhem, een week voordat hij daar met collega-gedeputeerden onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes in gesprek ging met het kabinet over het stikstofbeleid. Het volledige interview is terug te lezen in het augustusnummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.