Maatschappij

Rutte overtuigt LTO om gesprek aan te gaan met Remkes

LTO voorman Van der Tak roept op om af te zien van buitenwettelijke protestacties
LTO voorman Van der Tak roept op om af te zien van buitenwettelijke protestacties

LTO Nederland gaat volgende week een verkennend gesprek voeren met bemiddelaar Johan Remkes over de stikstofplannen van het kabinet.

Aanleiding is een telefoontje dat LTO-voorzitter Sjaak van der Tak vandaag kreeg van de Minister President Mark Rutte. In dat gesprek is volgens Van der Tak gezegd dat er voor het kabinet geen taboes zijn die er niet besproken kunnen worden.

Doel, tijdspad en inhoud

‘Daarmee wordt aan onze voorwaarden voor een eerste verkennend gesprek voldaan. In het gesprek spreken we over doel, tijdspad en inhoudelijke aanpak. Na dit verkennend gesprek beraden we ons als LTO met bestuur en leden over eventuele voortzetting van gesprekken’, zo schrijft Van der Tak in een verklaring.

Oppassen voor verlies aan draagvlak

In de verklaring roept Van der Tak ook op om op een toepasselijke manier actie te voeren met oog voor het behoud van maatschappelijk draagvlak. ‘Ik roep nogmaals individuen die kiezen voor buitenwettelijke acties op daarvan af te zien. De druk van positieve acties helpt in gesprekken, buitenwettelijke acties zorgt alleen voor verlies van draagvlak en het telkens moeten verdedigen van de sector.’