Thuisverbruik vlees neemt wederom toe

Het thuisverbruik van vlees en gevogelte zit voor het tweede jaar op rij in de lift. In 2024 aten Belgen gemiddeld 28,1 kg vlees en gevogelte per persoon, goed voor een stijging van 1% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit een analyse van aankoopgegevens van 6.000 Belgische gezinnen door YouGov in opdracht van VLAM.
Kip blijft met kop en schouders de populairste vleessoort (8,82 kg per capita), maar ook rundvlees boekte een bescheiden groei: van 4,39 naar 4,43 kilo per persoon. De voorkeur voor rund stijgt opvallend met de leeftijd. Varkensvlees daalde licht. Qua vleesversnijdingen winnen de laatste jaren vooral gehakt en kleine versnijdingen zoals reepjes en blokjes aan populariteit.
Bewerkte producten vertegenwoordigen intussen bijna twee derde van het aangekochte volume. Dit aandeel van bewerkt groeit de laatste jaren. Binnen het onbewerkte vlees verschuift de voorkeur van grote stukken (zoals steak, filet, kotelet) naar kleine stukken (zoals blokjes, reepjes, sneetjes).

Vlees blijft koning op het bord
Binnen de totale categorie vlees-vis-vegetarisch heeft vlees en gevogelte een ijzersterk volumeaandeel van 83%. Vis volgt op ruime afstand met 12%, plantaardige alternatieven bengelen achteraan met slechts 4%.
Nagenoeg elk gezin (99%) koopt jaarlijks vlees of gevogelte. De aankoopfrequentie stijgt al enkele jaren, tot gemiddeld 58 keer per jaar in 2024.
Sterke voorkeur voor Belgisch vlees
De houding tegenover vlees van de Belg blijft overwegend positief: slechts 9% van de Belgen staat er negatief tegenover. Smaak, variatie en vertrouwdheid blijven de belangrijkste troeven. Dat blijkt dan weer uit de Vleestracking die iVox uitvoerde in februari 2025 in opdracht van VLAM.
Zo geeft de helft van de consumenten aan bewust te kiezen op basis van herkomst. Van die groep verkiest maar liefst 92% expliciet Belgisch vlees. Belgen linken lokaal vlees met veiligheid, controle en kwaliteit – waarden die recht uit de stal van de vleesveehouder komen.