Maatschappij

Vakbond voor Dieren wil instructievideo’s maken voor veehouders

Volgens de Vakbond voor dieren hebben dieren recht op een veilige leef- en werkomgeving
Volgens de Vakbond voor dieren hebben dieren recht op een veilige leef- en werkomgeving

De Vakbond voor Dieren heeft van het Barth-Misset Fonds een subsidie van 50.000 euro ontvangen voor het maken van instructievideo’s  voor veehouders.

Met deze video’s willen de initiatiefnemers veehouders ondersteunen bij het herkennen van signalen waarmee koeien informatie geven over hun welzijn.

Samenwerking met CowSignals

Voor het maken van de video’s werkt de Vakbond voor Dieren samen met koeientaalonderzoekster Leonie Cornips van de universiteit van Maastricht. Zij heeft twaalf specifieke loeigeluiden beschreven en opgenomen en daar een bepaalde betekenis aan toegekend. Ook het trainingsbureau CowSignals van dierenarts Joep Driessen is partner in dit project. De instructievideo’s zullen worden gebruikt in de opleiding ‘Dier in een Duurzame Samenleving’ van Hogeschool InHolland.

Werkomstandigheden voor dieren

De Vakbond voor Dieren strijdt - naar eigen zeggen - voor betere omstandigheden voor werkende dieren. ‘Ze hebben recht op een veilige leef- en werkomgeving, vrije tijd en pensioen. Zwangerschap- én ouderschapsverlof is eveneens een thema. Daarnaast wil de Vakbond voor Dieren aandacht voor (het limiteren van) de productiecapaciteit van dieren’, schrijft de organisatie op haar website.

Het Barth-Misset Fonds wordt beheerd door een stichting die het welzijn van dieren in de veehouderij wil verbeteren. De stichting doet dit via een fonds dat projecten financieel ondersteunt. Daarnaast organiseert de stichting debatten, seminars en lezingen.