Maatschappij

Verkoop duurzaam vlees steeg 3 procent in 2021

Circa 36 procent van het vlees dat vorig jaar werd verkocht, droeg een duurzaamheidskeurmerk als Beter Leven of biologisch
Circa 36 procent van het vlees dat vorig jaar werd verkocht, droeg een duurzaamheidskeurmerk als Beter Leven of biologisch

Nederlandse consumenten besteedden afgelopen jaar drie procent meer aan vlees en vleeswaren met duurzaamheidskeurmerk dan in 2020.

Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021, uitgevoerd door Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van LNV.

Aandeel duurzaam vlees 36 procent

In de productcategorie vlees en vleeswaren lag  het aandeel producten met duurzaamheidskenmerk op 36 procent, met name dankzij het keurmerk Beter Leven. Van de bestedingen aan vlees en vleeswaren kwam 779 miljoen euro op het conto van rundvlees, waarvan 144 miljoen euro besteed was aan rundvlees met duurzaamheidskenmerk.

Effect inflatie nog niet zichtbaar

In de Monitor Duurzaam Voedsel zijn de consumentenbestedingen weergeven op basis van de verkopen via de supermarkten, horeca en catering en speciaalzaken De totale bestedingen aan duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen stegen in 2021 met 12 procent ten opzichte van 2020. Afgelopen jaar was 19 procent van het verkochte voedsel geproduceerd onder een duurzaamheidskeurmerk. Het effect van sterke prijsstijgingen en inflatie op de omzet van de (duurdere) producten onder keurmerk is in de cijfers nog niet zichtbaar.

De volledige rapportage is hier te downloaden.