Markt vee

Forse verliezen voor Vion

De solvabiliteit van Vion daalde naar 30,8 procent (foto Vion)
De solvabiliteit van Vion daalde naar 30,8 procent (foto Vion)

Vleesverwerker Vion heeft in 2022 met 108 miljoen euro flink verlies geleden, ondanks een toename van 16,2 procent van de omzet.

Naast flinke tegenslagen in de Duitse (varkens)markt en hogere productiekosten zorgden een flinke herstructurering en afwaardering van 63,4 miljoen euro voor rode cijfers.

Herstructurering en afwaardering

Vion wijst de exportbeperking van vlees door Afrikaanse Varkenspest, de oorlog in Oekraine en aanpassen van de productiecapaciteit aan als voornaamste oorzaken. De omzet steeg weliswaar van 4,6 miljard in 2021 naar 5,3 miljard in 2022, maar het doorbereken van de hogere kosten konden alleen maar met vertraging worden doorberekend.

In Duitsland had de organisatie te maken met een forse overcapaciteit, mede omdat de varkensveestapel sinds 2018 met 25 procent daalde. Daardoor is er een herstructurering doorgevoerd en zijn is de locatie in Bad Bramstedt, waar runderen werden geslacht, gesloten. In Nederland is de slachtcapaciteit vooralsnog wel in lijn met het aanbod, maar ook hier verwacht de organisatie in de komende jaren een lager aanbod van te slachten dieren.

Solvabiliteit onder druk

Door de slechte cijfers steeg de netto schuld van114,8 miljoen naar 191 miljoen euro en ook de solvabiliteit staat onder druk. Deze daalde van 39,9 procent in 2021 naar 30,8 procent in 2022.