Markt

Frankrijk wil dat Europese dierwelzijnsnormen ook gelden voor import

De Franse minister pleit voor gelijktrekking van Europese dierwelzijnregelgeving en de regels voor de invoer van dierlijke producten van buiten de EU
De Franse minister van Landbouw en Voedselsoevereiniteit pleit voor gelijktrekking van Europese dierwelzijnregelgeving en de regels voor de invoer van dierlijke producten van buiten de EU

In de laatste maanden van dit jaar komen de Europese dierwelzijnsnormen opnieuw onder de loep van de Europese Commissie.

Wat de Franse minister van Landbouw en Voedselsoevereiniteit Marc Fesneau betreft is dat een goed moment om ook afspraken te maken over de normen voor ingevoerde producten, meldt Landbouwleven.

Gelijkwaardige basis in EU

De Franse minister wil wettelijk vastleggen wat de Europese normen voor dierwelzijn worden, zodat er binnen de Europese Unie een gelijkwaardige basis komt. Hij ervaart nu dat er binnen Europa verschillende standaarden worden gehouden, wat onderling voor verschillen en concurrentie zorgt.

Eerlijke concurrentie

Voor de import van dierlijke producten van buiten de EU moeten er volgens de minister ook afspraken komen. Zeker na de herziening van de dierwelzijnsnormen in de Europese landen, kunnen de verschillen weer toenemen. De Franse minister wil in wetteksten terug zien dat de dierlijke producten die naar EU-landen worden geëxporteerd aan dezelfde eisen moeten voldoen.

Comfortabele overgangsperiode

Tenslotte moeten de eventuele nieuwe Europese eisen volgens Fesneau met een comfortabele overgangsperiode ingevoerd worden, zodat veehouders tijd krijgen om aan te passen. Wetgeving die op tafel ligt gaat onder andere over veetransport en de huisvesting van vee.