Markt

Handel in vleesveeproducten levert Vlaanderen 376 miljoen euro op

vlees
Rundvleesbereidingen vormen het tweede belangrijkste exportproduct

De handel in vleesveeproducten levert in 2022 een positief handelssaldo op van +376 miljoen euro.

Dat blijkt uit het nieuwe Vlaamse agrohandelsrapport op basis van gegevens van de Nationale Bank van België en de Comext-databank van Eurostat.

Volgens het rapport is dat grotendeels te danken aan vers rund- en kalfsvlees dat met voorsprong het belangrijkste exportproduct in de categorie rundvlees. (615 miljoen euro). Het gaat om een uitvoerhoeveelheid van 100.000 ton. Zowel de invoer- als uitvoerwaarde van dit product is in 2022 duidelijk gestegen met elk 17%.

Rundvleesbereidingen tweede belangrijkste exportproduct

Rundvleesbereidingen zijn met 02 miljoen euro het tweede belangrijkste exportproduct. Nederland is goed voor meer dan de helft van deze uitvoer. Volgens de cijfers lijkt het erop dat Nederland een belangrijke handelspartner is in deze categorie, want ook levende kalveren komen haast uitsluitend uit Nederland.

Grootste deel van Vlaamse export blijft binnen de EU

97% van het verse rund- en kalfsvlees dat we uitvoeren, blijft binnen de EU. De vier belangrijkste bestemmingen zijn Nederland (171 miljoen euro), Frankrijk (166 miljoen euro), Duitsland (88 miljoen euro) en Italië (68 miljoen euro). Van het ingevoerde verse rundvlees komt 90% uit de EU, vooral uit Nederland (85 miljoen euro), Frankrijk (69 miljoen euro) en Ierland (41 miljoen euro).

De belangrijkste niet-Europese leveranciers zijn Argentinië (11 miljoen euro), Nieuw-Zeeland (6 miljoen euro) en Uruguay (5 miljoen euro); de invoer uit de Verenigde Staten en Japan is daarentegen gekelderd.

vleesexport
in- en uitvoer van vleesveeproducten, in miljoen euro, Vlaanderen, 2022