Melkveehouders zien belang mestbeleid, maar zijn kritisch op huidige regels
Melkveehouders kijken nog negatiever naar het huidige mestbeleid dan naar het mestbeleid in 2016. Ze maken zich zorgen over de impact van het beleid op hun bedrijfsvoering, bedrijfsresultaten en werkplezier. Wel vinden ze mestbeleid belangrijk en willen ze de regels naleven.
Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research. Ook agrarische ondernemers uit andere dierlijke en plantaardige sectoren zijn negatief over het huidige mestbeleid.
Melkveehouders negatiever dan andere agrariërs
Melkveehouders voelen de effecten van het mestbeleid sterker dan andere boeren, vooral melkveehouders met grotere en/of intensievere bedrijven. Dat kan komen door het recente verlies van de derogatie, wat hen extra belast bij het voldoen aan de regels. Ook ondernemers die in een met nutriënten verontreinigd gebied wonen en agrariërs met een opvolger zijn negatiever over het huidige mestbeleid. Opvallend is dat biologische boeren en ondernemers die natuurinclusief of regeneratief werken iets minder negatief zijn over het mestbeleid. Deze groepen hebben vaak minder moeite met de regels, maar ook zij blijven kritisch.
Beleid werkt regelovertreding in de hand
De ondervraagde melkveehouders geven aan dat het huidige mestbeleid de bedrijfsvoering belemmert en tijdrovend is door de strenge regelgeving en de administratieve last die erbij komt kijken. Ze geven aan dat ze weinig vertrouwen hebben in beleidsmakers, die volgens hen onvoldoende kennis hebben van de praktijk. Zo vrezen de boeren dat het huidige beleid niet alleen leidt tot meer kunstmestgebruik en daarmee meer uitspoeling, maar ook lagere gewasopbrengsten en inkomsten. Voor velen werkt de regelgeving eerder regelovertreding in de hand, doordat ze het huidige mestbeleid als onhaalbaar zien.
Boeren vinden mestbeleid wel belangrijk
Hoewel agrarische ondernemers negatief zijn over het huidige mestbeleid, laat het onderzoek zien dat ze het mestbeleid wel belangrijk vinden. Veel boeren geven aan bereid te zijn om aan de regels te voldoen, mits de regelgeving hen meer ruimte biedt om op maat te bemesten, afhankelijk van de behoeften van gewas en bodem. In focusgroepen benadrukken melkveehouders de noodzaak van een soepeler vergunningensysteem voor mestverwerking, beter afgestemd beleid en het stimuleren van technologische innovaties.
Beleid anders inrichten om aan regels te kunnen voldoen
Daarvoor moet volgens hen het beleid wel anders worden ingericht. Ze pleiten onder meer voor soepelere vergunningen voor mestverwerking, samenhangender beleid en de stimulering van technologische innovaties. Veel boeren willen het land bemesten naar de specifieke behoeften van hun gewassen en de bodemkwaliteit. Hierbij benadrukken ze dat hoogproductieve gewassen in Nederland vaak meer nutriënten vereisen dan elders en dat bodemverbetering mogelijk moet blijven met bijvoorbeeld groenbemesters. Oplossingen zoals veestapelkrimp, beperking van mestplaatsingsruimte en het aanwijzen van nutriëntenrijke gebieden worden door melkveehouders nauwelijks ondersteund.