Sitemenu

maandag 14 juni 2021
content-main-left

Nieuws

Het Amerikaanse technologiebedrijf Carbon Robotics heeft een volautomatische machine ontwikkeld voor de bestrijding van onkruid in landbouwgewassen.

De ‘Autonomous Weeder’ rijdt volledig zelfstandig over het veld en vernietigt onkruiden door deze met behulp van krachtige lasers te verbranden. Voor het opsporen en herkennen van onkruiden maakt de robot gebruik van een zelflerende software.

24 uur per dag

Volgens de fabrikant kan één robot per etmaal zo’n 6 tot 8 hectare bewerken, waarbij de machine 24 uur per dag doorwerkt. De vernietiging van onkruid met lasers vervangt het gebruik van herbiciden en het bodemleven wordt niet verstoord, doordat de grond met rust wordt gelaten. 

Bijna uitverkocht

Carbon Robotics werkt sinds 2018 aan de machine en dit jaar draaien er meerdere systemen op praktijkbedrijven aan de westkust van de Verenigde Staten. Volgens een woordvoerder is er vanuit de hele wereld belangstelling voor het systeem en is de geplande productie voor volgend jaar al bijna uitverkocht.

Voorlopig worden de robots alleen aangeboden in de Verenigde Staten, maar op termijn wil het bedrijf ook gaan exporteren. De prijs van de onkruidrobot is volgens de woordvoerder vergelijkbaar met die van een middenklasse trekker.

Bekijk filmpjes

Op de site van Carbon Robotics is een filmpje van een werkende robot te bekijken. In een ander filmpje wordt uitgelegd hoe de ‘Autonomous Weeder’ werkt.

De ‘Autonomous Weeder’ rijdt volledig zelfstandig over het veld en vernietigt onkruiden door deze met behulp van krachtige lasers te verbranden
De ‘Autonomous Weeder’ rijdt volledig zelfstandig over het veld en vernietigt onkruiden door deze met behulp van krachtige lasers te verbranden
right