Sitemenu

zondag 1 augustus 2021
content-main-left

Nieuws

Desondanks een hoger thuisverbruik van rundsvlees tijdens de lockdowns vanwege corona, heeft het sluiten van de scholen en restaurants de rundvleesconsumptie in de EU-27 doen dalen met 2 procent tussen 2019 en 2020. 

Dat berekende Caroline Monniot, afdelingshoofd economie bij het Franse Institut de l’Elevage. Keerzijde van de medaille is dat de rundvleesimport in Europa uit derde landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Brazilië, Paraguay, … met 20 procent is gedaald. ‘Niet zo verwonderlijk,’ zegt Monniot. ‘Het importvlees wordt voornamelijk in de horeca geconsumeerd.’ 

Export gestegen

Het aantal runderslachtingen is tussen 2019 en 2020 ongeveer gelijk gebleven in Europa. De export van vlees is globaal gestegen met 1 procent.

’Door de mindere consumptie van vers vlees, hebben veel ketenpartijen de vrijgekomen hoeveelheden vers vlees diepgevroren en zijn ze hiermee nieuwe markten gaan verkennen, vooral in Azië, ‘ zo geeft Monniot aan. ‘Zo is er 31.000 ton karkasequivalent meer diepgevroren vlees geëxporteerd. Het moet anderzijds ook gezegd dat de export van gekoeld vlees tussen 2019 en 2020 gedaald is met 20.000 ton karkasequivalent.’

De EU-27 exporteerde tussen 2019 en 2020 zo'n 31.000 ton karkasequivalent meer diepgevroren vlees
De EU-27 exporteerde tussen 2019 en 2020 zo'n 31.000 ton karkasequivalent meer diepgevroren vlees
right