Sitemenu

vrijdag 24 september 2021
content-main-left

Nieuws

Vrouwelijke bedrijfsleiders van landbouwbedrijven in Europa behalen een brutosaldo per arbeidskracht dat 38 procent lager is dan bedrijven geleid door mannen. Dat blijkt uit een Europees overzichtsstudie 'EU Farm economics overview'.

Met het brutosaldo moeten de landbouwbedrijven de vaste kosten verbonden aan de productie en de kosten van eigen en vreemde arbeid vergoeden.

Hongarije is de uitzondering op de regel, aldus de overzichtsstudie. In Hongarije scoren de vrouwelijke landbouwbedrijfsleiders beter dan hun mannelijke collega’s.

Er is ook een verschil tussen het type uitbating en de grootte van de bedrijven. Het grootste genderverschil in brutosaldo is merkbaar in de Europese melkveehouderij en akkerbouw. Klik hier voor het genderverschil per landbouwsector.

Andere vaststelling: vrouwelijke bedrijfsleiders leiden gemiddeld kleinere bedrijven.

Ook een opleidingsverschil

Uit de overzichtsstudie van Europa blijkt ook dat - op Europees niveau - bedrijfsleiders met een gedegen landbouwopleiding of hogere opleiding gemiddeld ook een hoger brutosaldo (+59%) realiseren dan bedrijfsleiders die enkel beschikken over praktische ervaring.

Het grootste genderverschil in brutosaldo is merkbaar in de Europese melkveehouderij en akkerbouw.
Het grootste genderverschil in brutosaldo is merkbaar in de Europese melkveehouderij en akkerbouw.
right