Sitemenu

zaterdag 16 januari 2021
content-main-left

Nieuws

De Nederlandse Universiteit Wageningen heeft in Lelystad een grootschalige onderzoeksfaciliteit voor agroforestry of boslandbouw opgestart, de eerste in zijn soort in Nederland.

De nieuwe onderzoeksfaciliteit op 15 hectaren zal onderzoekers uit verschillende disciplines in staat stellen om onderzoek te doen naar de toepasbaarheid van boslandbouw in Nederland. Doel is om antwoorden te vinden op vragen als: welke interacties vinden plaats tussen boomgewassen en akkerbouwgewassen? Welke microklimaateffecten brengen boomstroken in een open polderlandschap teweeg? Verder zal worden nagegaan wat de effecten op de biodiversiteit en de bodem zijn en wat de economische perspectieven voor boomgewassen in een akkerbouwsysteem zijn.

In eerste instantie worden biodiverse hagen geplant, bestaande uit snelgroeiende boomsoorten - zwarte populier, zwarte els, fladderiep en schietwilg. Volgend jaar wordt een tweede rij bomen bestaande uit uitsluitend hazelaars direct naast de hagen aangeplant. En dit alles in combinatie met eenjarige gewassen zoals aardappelen, granen en kolen.

WUR gaat verschillende boomsoorten combineren met aardappelen, granen en kolen
WUR gaat verschillende boomsoorten combineren met aardappelen, granen en kolen
right