Sitemenu

vrijdag 24 september 2021
content-main-left

Nieuws

Het inkrimpen van de veestapel kan ten koste gaan van 30.000 banen. Dat meldt vakbond CNV naar aanleiding van een eigen analyse.

‘In de discussie over inkrimping veestapel gaat het vaak over de boeren. Maar niet over de werknemers in die sector. Zeker 30.000 werknemers kunnen getroffen worden als de veestapel krimpt’, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Tweederde werkzaam in de periferie

CNV stelt dat bij inkrimping van de sector een derde van de getroffen werknemers werkt in de primaire landbouwsector, tweederde in de periferie. Dat zijn banen in de dienstverlening, maar ook banen in de voerindustrie, distributie en slachterijen.

Omscholen naar zorgpersoneel

CNV meldt niet met welke krimp zij rekening hield in haar analyse, maar stelt voor dat de overheid een zogenoemd transitiefonds opstelt en een plan ontwikkelt om werknemers te begeleiden, eventueel om te scholen naar ander werk. Daarbij wordt specifiek omscholing naar werk in de zorg of de transportsector genoemd.

‘In de zorg zijn grote tekorten. De zorg vereist vaardigheden die verzorgers van dieren vaak bezitten. Ook transport is een interessante sector, omdat veel medewerkers in de agrarische sector een rijbewijs bezitten en ervaring met vervoer hebben.’

Mensen die werken met dieren zouden ook goed kunnen werken in de zorg, zo denkt CNV
Mensen die werken met dieren zouden ook goed kunnen werken in de zorg, zo denkt CNV
right