Sitemenu

vrijdag 24 september 2021
content-main-left

Nieuws

Vlaanderen voert meer agrarisch producten uit, dan het invoert. De invoer bedroeg in 2020 zo'n 32,6 miljard euro (-10%) en de uitvoer 38,9 miljard euro (-8%). Het handelssaldo ligt daarmee op +6,3 miljard euro (-12%).

Dat blijkt uit het agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij.

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt telkens 85%. 

Dierlijke productie boekt meeste handelsoverschot

De Vlaamse agrohandelscijfers zijn een weergave van de rechtstreekse in- en uitvoerbewegingen van goederen. Vooral de dierlijke producten (met een saldo van +2,4 miljard euro) en de agro-industriële producten (+1,6 miljard euro) dragen bij tot het Vlaamse handelsoverschot.

Zuivelproducten blijven in 2020 de belangrijkste producten binnen de dierlijke sector. Het handelsoverschot zuivel bedroeg in 2020 +557 miljoen euro.

Vers rund- en kalfsvlees

De handel in rundvleesveeproducten levert een positief handelssaldo op van +314 miljoen euro. Dat is grotendeels te danken aan vers rund- en kalfsvlees, met voorsprong het belangrijkste exportproduct in deze categorie (461 miljoen euro). Vlaanderen voert ook nog rundvleesbereidingen (74 miljoen euro) en gedroogd en gerookt vlees (7 miljoen euro) uit. Bij de levende runderen is er een beperkt tekort van -1,3 miljoen euro.

De handel in rundvleesveeproducten levert een positief handelssaldo op van +314 miljoen euro
De handel in rundvleesveeproducten levert een positief handelssaldo op van +314 miljoen euro
right