Sitemenu

donderdag 21 oktober 2021
content-main-left

Nieuws

Uit de jaarresultaten 2021 die Boerenbond bekend maakte blijkt dat de Vlaamse land- en tuinbouw – omzetmatig – corona achter zich laat, maar dat de exponentieel gestegen kosten de marges zwaar onder druk zetten.

Met 750 miljoen euro bruto toegevoegde waarde noteert Boerenbond een dieptepunt over een periode van bijna 20 jaar, ondanks de op 2 na hoogste omzet in diezelfde periode.

Kosten plus 12,1%

De directe kosten zijn in 2021 uitzonderlijk gestegen, met maar liefst 12,1% tegenover 2020. In 2021 gaat 87,5% van de gerealiseerde omzet op in directe kosten.

De zeer sterke stijging van de directe kosten in 2021 heeft vooral te maken met de sterk gestegen kosten voor veevoeder (+18% ten opzichte van 2020) en voor energie (+18% ten opzichte van 2020).

Daarnaast stegen de kosten van de plantenbeschermingsmiddelen (+14% tegenover vorig jaar) door de aanhoudende hoge ziektedruk als gevolg van de natte weersomstandigheden.

2021 werd ook gekenmerkt door een koud en nat voorjaar en algeheel aanhoudende, en soms zelfs overvloedige, neerslag. In verschillende sectoren en regio’s had dit een negatief effect op de opbrengsten en kwaliteit van de gewassen of bemoeilijkten de weersomstandigheden de inzaai of de oogst.

Vleesvee omzetstijging met 2,3 %

De globale productie van rund- en kalfsvlees daalde in de eerste zeven maanden van 2021 met 3% in vergelijking met dezelfde periode van 2020. De prijzen stegen in de eerste acht maanden van 2021 met 5% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De prijsstijgingen voor dikbildieren kunnen hoofdzakelijk toegeschreven worden aan het gewijzigd consumptiepatroon door corona. Dit vlees is vooral voor de lokale Belgische markt bestemd. Meer thuisverbruik van rundvlees van dikbildieren via slagers en retail heeft geleid tot een stijgende vraag naar vlees van dikbildieren.

Anderzijds stegen de prijzen van de reforme koeien door de versoepeling van de coronaregels begin mei 2021. De heropening van horeca en foodservice waar in belangrijke mate gehakt, worsten en hamburgers geconsumeerd worden verklaart de prijsverbetering voor reforme koeien.

Boerenbond raamt de omzetstijging in de rundvleessector op 2,3%

Boerenbond raamt de omzetstijging in de rundvleessector op 2,3%
Boerenbond raamt de omzetstijging in de rundvleessector op 2,3%
right