Sitemenu

maandag 23 mei 2022
content-main-left

Nieuws

Tussen 29 september en 6 oktober 2021 voerde het Belgische voedselagentschap FAVV een onderzoek waarbij 629 consumenten over heel België bevraagd werden naar hun consumptiegewoonten.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op vier consumenten (23,6% van de respondenten) sinds de covid-19 crisis meer lokale en/of seizoensgebonden producten eet. Een vijfde van de consumenten gaat dan weer meer winkelen in buurtwinkels (kruideniers, bakkers, slagerijen,…), terwijl 14,2% aangeeft dat ze minder dan vroeger levensmiddelen aankopen in super- of hypermarkten.

De consument gaat bewuster om met zijn voeding

Meer consumenten gaan ook bewuster om met de voeding die op hun bord terechtkomt, zo blijkt uit het onderzoek.  19,1% van de respondenten geeft aan dat ze sinds de coronapandemie meer aandacht besteden aan de oorsprong en samenstelling van de levensmiddelen. Daarnaast tracht 20,9% sinds de pandemie gezonder te eten en kiest vaker voor verse producten en/of bio-producten.

Elke dag ongeveer 500 controles

De opdracht van het federaal voedselagentschap FAVV is te waken over de veiligheid in de Belgische voedselketen en de kwaliteit van het voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Naast controles doet het agentschap ook aan preventie en sensibilisering.

De controleurs van het FAVV voeren elke dag ongeveer 500 controles uit bij bedrijven en op levensmiddelen. Elk jaar worden ongeveer 70.000 monsters genomen, waarvan 96 tot 98% voldoet aan de wetgeving.

Ook communicatie is een belangrijk actiepunt bij het FAVV. Jaarlijks worden tientallen campagnes gelanceerd om de consument beter te informeren over zijn voeding. Een meldpunt voor de consument beantwoordt eveneens elk jaar zo'n 10.000 vragen en klachten.

Sinds de coronapandemie besteden  Belgisch consumenten meer aandacht aan de oorsprong en samenstelling van de levensmiddelen
Sinds de coronapandemie besteden Belgisch consumenten meer aandacht aan de oorsprong en samenstelling van de levensmiddelen
right