Sitemenu

maandag 24 januari 2022
content-main-left

Nieuws

Bodembedekkers die nog niet vernietigd of verwerkt zijn, alsook graskanten zijn perfecte toevluchtsoorden voor bosmuizen. Het Belgische Bieteninstituut adviseert om preventief zitstokken te plaatsen om de natuurlijke predatie van bosmuizen door roofvogels te bevorderen.

Bietenzaadjes zijn een geliefkoosd voedselbron voor bosmuizen. Om teeltschade preventief te voorkomen is het plaatsen van zitstokken een optie. Deze techniek kadert bovendien in een natuurlijke en duurzame plaagdierenbestrijding (IPM of Integrated Pest Management).

De perfecte zitstok

Roofvogels hebben graag een panoramisch uitzicht. Hoe hoger ze zitten, hoe groter hun waarnemingsbereik. De zitstok zelf moet horizontaal, goed verankerd en slipvrij zijn (ruw hout). Het moet 3-5 cm breed (of diameter) en 20 cm lang zijn.

De zitstokken moeten nu reeds worden geplaatst zodat de roofvogels eraan wennen. Zij moeten minstens 2,50 m hoog zijn en aan de rand van het veld worden geplaatst (om ze niet te hoeven verwijderen bij landbouwwerkzaamheden), in de nabijheid van graskanten of andere schuilplaatsen voor kleine knaagdieren.

Een perfecte zitstok is 2,50 m hoog, met een zitplank van 20 cm lang en 3 tot 5 cm breed (foto KBIVB)
Een perfecte zitstok is 2,50 m hoog, met een zitplank van 20 cm lang en 3 tot 5 cm breed (foto KBIVB)
right