Sitemenu

zondag 31 mei 2020
content-main-left

Nieuws

De editie 2017 van de Oostvlaamse witblauw keuring te Sint-Lievens-Houtem met 79 aanmeldingen, zal herinnerd worden als de keuring van de ‘nieuwkomers’. Zij kleurden immers de rubrieken en de finales.

Zo werd Marc Raemdonck kampioen bij de jonge stieren met Long Island van de Langendam. Nu, een echte nieuwkomer is de fokker uit Sleidinge niet maar het was wel al 20 jaar geleden dat hij een dier op de provinciale keuring voorstelde. En het was meteen een schot in de roos. Long Island, een zoon van Voltaire de Centfontaine, is een heel complete jonge stier met een mooie afgetekende bespiering in de achterhand.

Bij de oudere stieren was er eveneens een nieuwkomer aan zet. Hier veroverde Georges en Bart Van Laere uit Bassevelde de enige rubrieksoverwinning en dus meteen de eindoverwinning met Lord.  De huisgefokte Benhurzoon uit negentig punten moeder Jessa,  was vanwege zijn magere conditie niet het zwaargewicht in de reeks maar was zeker de beste in beenwerk en in vleestype.

Vrouwelijk vee

In het vrouwelijke fokvee zegevierde Vincent Vanopdenbosch uit Bever met Izier (v. Jonaz) bij de koeien. Voor de jonge fokker die nog maar een paar jaren aan de keuringen deelneemt, was het zijn eerste provinciale kampioenstitel. De Jonazdochter won de enige rubriek voor Hannelore van Moorsel (v. Sheriff) dankzij een bredere voorhand en mooiere rugbespiering.

In de categorie oudere vaarzen ging de eindzege naar Jennifer van ’t Herent (v. Adadjio) van Hugo De Smet uit Oordegem. De puurheid in bespiering en de vlotte stap bezorgde haar de eindzege. Bij de jonge vaarzen was de titel voor Liefje van Moorsel (v. Or) van Frans Van Der Biest uit Moorsel die prat kan gaan op beste benen, een brede expressieve achterhand en fijn vel.

Publieksjury

De wedstrijd ‘publieksjury’ – een nieuwigheid op de regionale CRV-keuringen om het publiek meer te betrekken bij het keuringswerk - werd gewonnen door Piet Van Laere uit Bassevelde.

Bekijk alle rubriekwinnaars. Klik hier

De huisgefokte kampioen oudere stieren, Lord (v. Benhur)
De huisgefokte kampioen oudere stieren, Lord (v. Benhur)
right