Sitemenu

zondag 31 mei 2020
content-main-left

Nieuws

Met 93 aanmeldingen door 23 fokkers, goed gevulde rubrieken die van nabij gevolgd werden door een ruim opgekomen publiek, mogen de organisatoren van de 56 ste editie van de regiokeuring Oosterkempen terugblikken op een geslaagde editie. 

Ook de kwaliteit van de Belgische witblauwen op 56ste editie van de keuring in Geel ten Aard was van een sterk niveau. Nieuwkomer maatschap Van Beirendock uit Welchelderzande zag de inspanningen beloond met tweemaal rubriekwinst en zag deze later omgezet in twee kampioentitels.  De eerste titel was voor 4550 (v. Jovaly vh Vinkenhof) in de categorie vaarzen 6 tot 12 maanden.  De Jovalydochter was met haar mooi vleestype en correcte bespiering het meest complete dier van de drie finalisten. Vooral de goede breedte in de voorhand en het goede beenwerk  waren doorslaggevend. Met Kathleen (v. Helios vh Vinkenhof) behaalde het maatschap in de categorie vaarzen 12 tot 20 maanden een tweede titel.  Kathleen bezit volgens de leedtijd geen overschot in hoogtemaat maar is wel vol rond-bol in de achterkwartieren. Desondanks de mindere beenstand weet Kathleen haar benen wel goed te gebruiken. 

Kiki moet duimen leggen

De kampioene van Geel 2017 en Affligem 2017 – Kiki van Terbeck (v. Hazard) in eigendom van Louis Adriaensen uit Retie en Roggen-Schotsmans uit Kersbeek – verkeerde niet in topvorm. De stijlvolle en krachtige vaars op gaaf beenwerk moest de rubrieksoverwinst laten aan 1219 v (v. Attribut) van Jan Blockx uit Geel.  De Attributdochter scoorde immers beter in openheid van de schouders, de aansluiting naar de rug en in de diepte van de onderbil.

In de finale kreeg 1219 concurrentie van Lilly van ’t Selhuys (v. Attribut) van Franky Van Dyck uit Geel. Lilly had  een heel sterke rubriek gewonnen waarin het op détails aankwam. Zij maakte op haar concurrenten vooral het verschil in de breedte van de voorhand en de vleesaanzet in de achterhand. Maar in de finale was de harmonie tussen voorhand,-midden- en achterhand onvoldoende om 1219 van de titel te houden

Repetitie Libramont 

Bij de koeien werd Lies van ’t Selhuys (v. Machinal) kampioen. Lies imponeerde zowel tijdens de rubriekskeuring als in de finale met haar hoogtemaat, de breedte in de borst en een extreem bol-ronde achterhand. Het beenwerk op stand is evenwel niet top vanwege een klauwprobleem wat haar een gekromde ruglijn oplevert. Dat klauwprobleem zou haar kansen op een goede klassering op twee dagen van nationale keuring te Libramont, kunnen fnuiken.

Extra foto's? klik hier

De kampioenen van de Oosterkempen (vlnr):
7077 vd Mortels, 4550, Katheen, 1219 en Lies van ‘t Selhuys
De kampioenen van de Oosterkempen (vlnr): 7077 vd Mortels, 4550, Katheen, 1219 en Lies van ‘t Selhuys
right