Sitemenu

maandag 25 mei 2020
content-main-left

Nieuws

Met 104 fokkers en 426 dieren in acht rassen werd de NVM een machtige vleesveeshow. In deze tweede bijdrage een bondige samenvatting van de resultaten in het Belgisch-witblauwras, charolaisras en limousinras. 

In het decembernummer van VeeteeltVlees volgt een uitgebreidere verslaggeving in woord en beeld.

Belgisch-witblauwras

Niet geheel verrassend koos de jury bij Belgisch witblauw voor de drieënhalfjarige Toscandochter uit de stal van Vleesveebedrijf Krakehoeve uit Weert en Dave Nelissen uit Susteren, Tirone van Krakehoeve, als algemene kampioene vrouwelijk. Tirone, vorig jaar nog kampioene op de nationale keuring in Hoornaar, stond er keurig bij en gaf haar concurrenten met haar sterk bevleesde uitstraling het nakijken.

Bij de stieren ging het algemeen kampioenschap naar Hein, een dertien maanden oude zoon van Kimono. Voor eigenaar Patrick van den Berg uit Dodewaard was het zijn eerste deelname aan de NVM. Meteen wist de vleesveehouder en vleeshandelaar drie 1a’s te verzamelen in Zwolle, twee ervan kon hij verzilveren tot een kampioenstitel.

Charolaisras

Bij de charolaisrunderen waren het de dieren van Jan Dennenboom uit Deventer die de meeste waardering kregen van jurylid Jean-Luc Baudot. Naast de beste bedrijfsgroep behaalde zijn nog geen drie jaar oude stier Nougaro (v. Lucky Luke) uit Frankrijk het algemeen kampioenschap van de mannelijke dieren.

Het algemeen kampioenschap vrouwelijke dieren ging naar de vijfjarige J Lo v.d. Helenahoeve van Van Nieuwenhuijzen uit St. Philipsland, die eerder met haar kalf Panama van de Helenahoeve bij de zoogstellen de eerste plaats veroverde.

Limousinras

In vrijwel alle rubrieken bij het limousinras was het fokbedrijf Cowporation uit Alblasserdam dat de meeste winnaars kreeg toegewezen. Ook Nellie (v. Truemann Jagger), die het algemeen kampioenschap vrouwelijk won, is een vaars uit deze stal. Het algemeen kampioenschap mannelijk ging naar Lievenoogen Obelix van familie Van Lievenoogen uit Soerendonk.

Bij de bedrijfsgroepen was het Hoogeveld BV die volgens jurylid Torsten Kirstein de meest gelijkwaardige en harmonieuze bedrijfsgroep liet zien, ondanks dat de dieren individueel minder succes hadden tijdens de keuring.

NVM 2019 machtige show (2)
right