Sitemenu

zondag 20 september 2020
content-main-left

Nieuws

Met maar liefst 41 aanwezige dieren was de Vlaamse delegatie bijzonder groot op de nationale keuring Blonde d’Aquitaine in Libramont. Deze overmacht trok zich ook door in het aantal keer reekswinst voor een Vlaamse fokker.

De Vlaamse delegatie van Blonde d’Aquitaine Vlaanderen was met 41 dieren op een totaal van 60 aanwezige dieren bijzonder groot op alweer een warme editie van de nationale keuring in Libramont. Met 10 maal reekswinst op 15 individuele reeksen en vier kampioenen was de keuring bijzonder succesvol voor het Vlaamse stamboek en haar deelnemende vleesveehouders.

Vier maal De Bel

Voor Luc De Bel uit Ruiselede was Libramont een keuring om lang te herinneren, maar liefst vier maal wist een dier uit zijn stal zich op de eerste plaats te zetten. Jammer genoeg wist de Blonde-fokker dit niet te verzilveren in een kampioenstitel.  Bij de vrouwelijke dieren van 1 tot 2 jaar won De Bel beide rubrieken met Ornella (v. Fromant) en Oceanie (v. Horfe). Bedrijfswinst was er met Noblesse (v. Titan) ook bij de vrouwelijke dieren van 2 tot 3 jaar. De vierde reekswinst, bij mannelijk 1-2 jaar, was er voor de stier Mylord, een zoon van Imperial.

Vlaamse strijd bij koeien en zoogstellen

Twee op twee was het verdict voor Carl Mintjens uit Oostmalle. Twee van zijn dieren wisten zich op kop te plaatsen. Twee keer verzilverde het bedrijf dit in een kampioenstitel. Bij de zoogstellen was er winst voor Hollywood (v. Vaillant), bij de koeien was die eer voor een andere Vaillant-dochter, Java, weggelegd.
In diezelfde kampioenschappen stonden ook de twee reekswinnaars van het Glabbeekse bedrijf van Floris en Carl Arnauts. Bij de koeien was dit Curti-dochter Louisa, bij de zoogstellen was er reekswinst voor Megane (v. Exon). Louisa werd later door de twee Franse juryleden nog aangewezen als vrouwelijk dier met de beste slachtkwaliteiten.
Bij de oudere stieren verscheen ook een bekende gigant in Libramont. Lagon (v. Ecusson), goed voor 168 cm en 1268 kg., won er de kampioenstitel. Lagon is eigendom van Luc Vervaele uit Zwevezele.

Klik hier voor de foto's van alle Vlaamse reekswinnaars en kampioenen.

De twee oudste kampioenen in Libramont. Links Java van Carl Mintjens en rechts Lagon van Luc Vervaele uit Zwevezele
De twee oudste kampioenen in Libramont. Links Java van Carl Mintjens en rechts Lagon van Luc Vervaele uit Zwevezele
right