Sitemenu

donderdag 24 september 2020
content-main-left

Nieuws

De Haspengouwse Belgisch-witblauwkeuring is bezig aan een flinke revival. De kwaliteit van de kopnummers was vaak top, maar vooral opvallend was de grote opkomst van het publiek met bovendien meer dan 400 verstrekte maaltijden met Belgisch witblauw. De keuring in Sint-Truiden floreert, met dank aan bestuur en deelnemers.   

Met iets meer dan 130 dieren in de catalogus was er een ruime interesse van fokkers voor de Haspengouwse Belgisch-witblauwkeuring in Sint-Truiden. En ook dit jaar konden de organisatoren enkele debutanten onder de deelnemers verwelkomen.

De opkomst van het publiek, zowel liefhebbers als gewone consumenten, was groot. Meer dan 400 bezoekers nuttigden er ook een steak of hamburger.

Correcte en sterke mannelijke kampioenen

Ook dit jaar was er veel kwaliteit te zien, zowel bij de jongste als bij de oudere rubrieken. De kwaliteit van de stieren was dit jaar meer dan goed.

Bij de jongste stieren was er winst voor Obelix van het Bareelhof van Gilbert Veulemans uit Glabbeek. Deze negen maand oude Vidalzoon heeft met Kara (v. Hazard) geen onbekende moeder. Kara is een oud-vaarzenkampioene van Agriflanders en is zelf een dochter van de bekende Ivoire. Obelix zelf toont een mooie bespiering, veel maat en gewicht en vlot beengebruik.

Bij de stieren van 10 tot 18 maanden was er winst voor een Javelotzoon uit de stal van Bart Willems uit Tielt-Winge. Zijn Napoleon van de Bremberg nam in zijn reeks na tussenkomst van de arbiter al de maat van een sterk bevleesde Idéfixzoon van Roger Sapion. Napoleon toont als 14 maanden oude stier een compleet plaatje en veel breedte. In het kampioenschap diende hij af te rekenen met opnieuw een sterk bevleesde concurrent, Noble ten Dreve (v. Vidal).

Bij de stieren ouder dan 18 maanden was er winst voor New York van Terbeck, een zoon van Occident uit een Imperialdochter. Deze stier van Jan Roggen uit Kersbeek was veruit de meest correcte uit de reeks en showde maat en breedte. Voor de familie Sente-Daems werd het een mooi debuut in Sint-Truiden. Hun Bonheurzoon, 8103 van het Loobergenhof, van iets meer dan drie jaar won de grote prijs van de stad Sint-Truiden.

Bekende koppen

Jan Roggen nam nog twee kampioenstitels mee naar huis. Zijn jonge Offerte van Terbeck, een dochter van Esperanto uit een Attribut, toonde veel breedte en expressie en won de titel bij de jongste vaarzen. De al meer bekende Louisiana van Terbeck koos de jury als kampioene bij de oudere vaarzen. Deze Hazarddochter heeft eveneens een kampioensverleden met Agriflanders, ze showde in Sint-Truiden veel vleesexpressie, zeker in voorhand en middenstuk.

Bij de jonge vaarzen was er winst voor Narcotique ten Dreve van Schuppen fv uit Velm. Deze Ordochter showde, met winst tot gevolg, veel vleesexpressie en breedte, ook naar de voren toe, en dat met keihard beenwerk.

De laatste titel was voor de bekende Idylle van het Bareelhof, opnieuw van Gilbert Veulemans uit Glabbeek en in mede-eigendom van Michel Isenborghs. Deze Adajiodochter was het oudste aanwezige dier, ze stond er met een indrukwekende achterhand bij.

Bekijk hier alle foto's van de reekswinnaars en kampioenen

Ordochter Narcotique ten Dreve won overtuigend het kampioenschap bij de vaarzen
Ordochter Narcotique ten Dreve won overtuigend het kampioenschap bij de vaarzen
right