Sitemenu

vrijdag 24 september 2021
content-main-left

Nieuws

Uit de jaarlijkse inseminatiestatistieken van coöperatie CRV blijkt dat het aantal inseminaties met gebruikskruisingsstieren verder daalt en dit zowel in Vlaanderen als in Nederland.

In het boekjaar 2018-2019 bedroeg het procentueel aandeel inseminaties met vleesveestieren in Nederland op het algemeen totaal 31,7 %. In het afgelopen boekjaar 2019-2020 is dit gedaald naar 29,8 %. Een minder fors aandeel gebruikskruising op melkvee is daar uiteraard niet vreemd aan.

Eenzelfde vaststelling maar veel minder uitgesproken kan gemaakt worden voor Vlaanderen. In 2019-2020 bedroeg het procentueel aandeel inseminaties met vleesveestieren op het algemeen totaal 27,7 %. In 2018-2019 was dit 27,8%.

Toppers witblauw

In Nederland was de stier met het grootste aantal inseminaties achter zijn naam de gebruikskruisingsstier Traitable de la Claie (Paravent d’Izier x Eblouie de Wihogne). Traitable bezit een fokwaarde geboortegemak in zuiver ras van 118. Vorig boekjaar stond Hybride de Categnies op plek één.

In Vlaanderen neemt Paprika de la Coue (Harpon de l’Orgelot x Elan de ST Fontaine) de koppositie over van Brasero de Moligna. Paprika is eveneens afgetest en bezit een fokwaarde geboortegemak in zuiver ras van 111.

KI toppers

Voor een overzicht van het aantal eerste inseminaties, het totaal aantal inseminaties en de ki-toppers in de voornaamste rassen, klik hier

Traitable de la Coue, de meest gebruikte witblauwe ki-stier op melkvee
Traitable de la Coue, de meest gebruikte witblauwe ki-stier op melkvee
right