Sitemenu

woensdag 21 oktober 2020
content-main-left

Nieuws

Als resultaat van de recente fokwaardenschatting in het blonde d’Aquitaine ras, zet de Franse ki-coöperatie Auriva drie nieuwe beproefde stieren IQM (fokkerij) in de markt: Jazzman (IQM 118 ), Lehen (IQM 99) en Jetin (IQM 112 ). 

Jazzman (Gamin x Brel) is de hoogste genoteerde nieuwe fokstier. Zijn pedigree is ‘neutraal’ en laat een groot gebruik toe. De fokwaarde groei (CRqms 124) is uitmuntend. Met bovendien een fokwaarde vruchtbaarheid IFERqms van 115 punten en een fokwaarde melkproductie PLAIT van 109 punten is dit een stier waar men in de fokkerij niet omheen zal kunnen.

Moeder van Jazzman is Elysee, een blonde koe die al 10 kalveren heeft voortgebracht met een gemiddelde tussenkalftijd van 341 dagen. De koe heeft een Franse exterieurscore van 77 A ( exceptioneel) en een fokwaarde IVMAT van 107 punten. 

Twee dubbeldoeltypes

Lehen (Banco x Vidocq) scoort met een fokwaarde IQM 99 gemiddeld. De stier levert dochters van het mixte type die vrij compleet zijn. Enig minpunt is de vruchtbaarheid van 93 fokwaardepunten die flirt met de ondergrens.

Derde nieuwe fokstier voor 2020 is Jetin. De stier is vanwege zijn originele pedigree - Arlequin x Malinois - breed inzetbaar. Jetin is het resultaat van een geplande koppeling in het Auriva fokprogramma. Moeder van de stier is Ukraine (v. Malinois), een elite stiermoeder in het ras. Jetin vererft eveneens blondes van het mixte type die vlot worden geboren (IFNAIS 98).

Omheen Jazzman zal de fokkerij niet kunnen (foto Auriva)
Omheen Jazzman zal de fokkerij niet kunnen (foto Auriva)
right