Sitemenu

maandag 14 juni 2021
content-main-left

Nieuws

Jaarlijks wordt in Frankrijk door Idele (het vroeger Institut de l’Elevage) de genetische variatie in kaart gebracht voor de verschillende rassen. De inteeltgraad over de laatste 10 jaar in het blonde d’Aquitaine is slechts gestegen met +0.71.

Voor de berekening van de indicatoren van genetische variatie werd door Idele een analyse losgelaten op pedigrees van de vrouwelijke populatie geboren vanaf 2017 en alle stieren voor kunstmatige inseminatie.

Het generatie-interval in het blonde d’Aquitaine ras bedraagt 6,1 jaar. Het gemiddeld aantal generaties bij de stamboekdieren is 8 generaties met een maximum van 25 generaties.

Furet voornaamste voorouder

30 voorouders verklaren zo’n 50 procent van het genoom in het blonde d’Aquitaine ras. De belangrijkste voorkomende voorouder in de pedigrees blijft de ki-stier Furet met een aandeel van 7,4 procent. Leo volgt op een tweede plek met 5,3 procent en Baricaut vervolledigt de top drie met 5,1 procent.

Bevredigend eindresultaat

De gemiddelde inteeltgraad bedraagt 1,7 %. De inteeltgraad over 3 generaties bedraagt 0,48 procent. Het aandeel dieren met een inteeltgraad groter dan 6,25% bedraagt slechts 2,8 procent. De inteeltgraad over de laatste 10 jaar is gestegen met +0.71.

‘Al met al een bevredigend resultaat voor een ras waarin natuurlijke dekking jaar na jaar blijft toenemen,’ aldus het commentaar van het stamboek.

De gemiddeld inteeltgraad over 3 generaties bedraagt 0,48 procent bij de Franse blondes
De gemiddeld inteeltgraad over 3 generaties bedraagt 0,48 procent bij de Franse blondes
right