Sitemenu

maandag 14 juni 2021
content-main-left

Nieuws

Bij Jennes Rochat in Rijswijk (N) werden recent door het Franse stamboek een achttal dieren gekeurd en opgenomen in het Franse stamboek Rouge des Prés. Een primeur voor de Benelux.

‘Het zijn de eerste Benelux-dieren in het Franse stamboek,’ geeft met enige trots Jennes Rochat aan. Rochat houdt sinds 1995 een veertigtal Rouge des Prés dieren in het Nederlandse Rijswijk. De basis van zijn fokkerij berust op Franse import. 'Daardoor kunnen zij ook onmiddellijk in het hoofdstamboek worden opgenomen.'

Wat vooraf ging

Als gevolg van de nieuwe, Europese zoötechnische regelgeving heeft het Franse stamboek Rouge des Prés beslist haar service-activiteiten uit te breiden naar de omliggende Europese landen België, Nederland, Luxemburg en Duitsland.

Concreet kunnen veehouders uit voornoemde landen hun dieren dus nu in het originele, Franse stamboek laten opnemen, hetzij ten initiële titel in het hulpstamboek hetzij ten definitieve titel in het hoofdstamboek. Bloedvoering en fenotype zijn hierbij leidend. De dieren worden voor dat laatste punt bezocht door een Franse keurmeester die nagaat of de dieren conform zijn aan de standaard van het ras. Het Franse stamboek levert daaropvolgend de officiële documenten af.

Maine Anjou of Rouge des Prés?

Enige jaren terug werd het Maine Anjou ras in Frankrijk officieel omgedoopt tot het ras Rouge des Prés. Aanleiding was de geografische bescherming (AOP) van de naam Maine Anjou voor rundvlees afkomstig van Maine Anjou dieren in Frankrijk. Maine Anjou als rasbenaming was daardoor niet meer bruikbaar in het buitenland en dus drong een nieuwe, internationale naam zich op.

Nieuwe keuringsronde

De Franse keurmeesters van de UPRA Rouge des Prés zullen in Belgie aan de slag zijn op 14,15 en 16 juni eerstkomende. Veehouders die hun dieren willen laten opnemen in het Franse stamboek kunnen terecht bij de Waalse fokker Marcel Mambour (tel. 0475618662).

Franse keurmeesters beoordelen de Nederlandse dieren op de standaard van het ras
Franse keurmeesters beoordelen de Nederlandse dieren op de standaard van het ras
right