Sitemenu

maandag 6 juli 2020
content-main-left

Nieuws

Klimaatopwarming gunstig voor botulisme

17-11-2009  · 2 reacties

‘De klimaatopwarming zal ongetwijfeld zorgen voor een stijging van het aantal gevallen van botulisme. Zeker tijdens warme zomers, maar ongetwijfeld ook in de winter.’ Dat stelde dr. Koen De Bleecker van DGZ tijdens een studieavond vleesvee van het praktijkcentrum rundvee (PCR). ‘Botulisme is duidelijk in opmars.’

In de periode 2001-2008 werden twintig – hoofdzakelijk Vlaamse – veebedrijven getroffen door botulisme. ‘In 2009 alleen al waren er al twintig uitbraken; dat is al vijfmaal zoveel als in 2008. Ook in Europa is de incidentie in stijgende lijn’, zo meldde De Bleecker nog. Uit de analyse van het voorbije jaar door DGZ blijkt dat de combinatie van pluimvee en rundvee op één bedrijf of in elkaars buurt een ernstig risico op botulisme geeft. De economische impact op een modern gerund bedrijf kan heel groot zijn. ‘Zo moesten in 2009 op één bedrijf 74 melkkoeien afgevoerd worden’, vertelde de dierenarts.

Botulisme wordt veroorzaakt door een Clostridiumbacterie. Deze bacterie gedijt goed in kadavers. Via met kadavers besmet voedsel of drinkwater kan de bacterie in het rund geraken. De toxinen van de bacterie kunnen bij het rund voor acute sterfte zorgen, binnen een paar uur. Bij een subacuut verloop treden onder andere verlammingsverschijnselen op, beginnend vanaf de achterhand. Momenteel is er geen effectieve behandeling beschikbaar. Preventie, zoals een strikte bedrijfshygiëne bij de ruwvoederwinning, is de voornaamste maatregel die een veehouder kan nemen tegen botulisme. ‘Controleer geregeld het bedrijf, de akkers, het weiland en het drinkwater op de weiden op de aanwezigheid van kadavers. Ook vaccinatie met een geregistreerd vaccin is op een risicobedrijf mogelijk’, aldus Koen De Bleecker.

 

 

 

 

Kadavers in drinkwater vormen een mogelijke besmettingsbron voor botulisme
Kadavers in drinkwater vormen een mogelijke besmettingsbron voor botulisme
right