Sitemenu

donderdag 30 juni 2022
content-main-left

Nieuws

Pilotproject ibr: twintig bedrijven gezocht

12-11-2009  · 2 reacties

Vanaf januari 2012 moeten alle Vlaamse rundveebedrijven beschikken over een ibr-statuut. Momenteel zijn er in Vlaanderen slechts 500 bedrijven met een dergelijk statuut. DGZ-Vlaanderen start daarom een pilotproject bij tien melkvee- en tien vleesveebedrijven om een ibr-statuut te behalen.

DGZ-Vlaanderen is op zoek naar twintig bedrijven die willen deelnemen aan het pilotproject. De praktijkervaringen die het project oplevert zullen gedeeld worden met alle Vlaamse rundveehouders, zodat ook zij op een vlotte manier een statuut kunnen behalen. Om deel te mogen nemen moet een bedrijf aan de volgende eisen voldoen:

  • rundveebedrijf in West-Vlaanderen;
  • melkveehouder of vleesveehouder;
  • vijftig à negentig volwassen dieren op het bedrijf;
  • gemotiveerd zijn om een ibr-statuut te behalen.

Financiële ondersteuning provincie

Na selectie van de deelnemers wordt er voor elk bedrijf bepaald welk ibr-statuut het meest geschikt is: I2 (vaccinatie), I3 (vrij van ibr) of I4 (vrij van ibr, geen vaccinatie toegelaten). Afhankelijk van het statuut wordt dan overgegaan tot vaccinatie of bloedanalyse. Daarna volgt een administratieve opvolging om het statuut te verkrijgen.

Een groot voordeel van deelname aan het project is dat DGZ de veehouder door het gehele traject loodst. Bovendien krijgen deelnemers dankzij inbreng van de provincie West-Vlaanderen financiële ondersteuning bij staalnames en laboratoriumanalyses.

Aanmelden voor het pilotproject? Bel dan vóór 4 december 2009 naar DGZ-Vlaanderen op tel. 078 05 05 24 of mail naar vetinfo@dgz.be.

 

 

Vanaf 2012 moeten alle Vlaamse rundveebedrijven over een ibr-statuut beschikken
Vanaf 2012 moeten alle Vlaamse rundveebedrijven over een ibr-statuut beschikken
right