Sitemenu

maandag 6 juli 2020
content-main-left

Nieuws

In 2009 is voor het eerst in Nederland sinds 1997 geen geval van bse vastgesteld. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

De laatste vijf à zes jaar is het aantal gevallen van bse snel afgenomen. Dit komt door de bestrijdingsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen.

Tot 2010 zijn bij Nederlandse runderen in totaal 85 gevallen van bse vastgesteld. 82 gevallen zijn getypeerd als 'klassieke bse'. Drie gevallen zijn bestempeld als atypische bse, dat vooral bij oude runderen wordt vastgesteld. Men neemt aan dat dit type spontaan onstaat.

GB slechts 10 gevallen in 2009

Bse kwam in Groot-Brittannië (GB) sinds 1986, toen het voor het eerst werd gevonden, veel voor. Op de top van de epidemie in 1992 werden wekelijks circa duizend gevallen van bse-verdachte dieren gemeld. Inmiddels is de situatie in GB vergelijkbaar met een groot aantal andere Europese landen met in 2009 slechts 10 vastgestelde gevallen.

Afname ook in rest Europa zichtbaar

Vanuit Groot-Brittannië verspreidde de infectie zich naar andere landen. Vooral in Ierland en Zwitserland was al snel een bse-uitbraak zichtbaar. In Ierland werden dit jaar nog 8 gevallen gemeld en in Zwitserland 0. In Portugal waren dit jaar nog 8 positief bevonden bse-gevallen.

Nederland in 2009 bse-vrij
Nederland in 2009 bse-vrij
right