Sitemenu

woensdag 5 augustus 2020
content-main-left

Nieuws

Uitbraak blauwtong vastgesteld in België

27-03-2019  · 4 reacties

Na een eerdere vaststelling van blauwtong op een rundveebedrijf in het Waalse Paliseul, heeft de wintermonitoring ook op drie andere bedrijven besmette dieren aan het licht gebracht. Het FAVV heeft besloten om vanaf 28 maart een beperkingsgebied voor blauwtong serotype 8 in te stellen.

De afgelopen weken heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een monitoring uitgevoerd rond een verdenking van blauwtong serotype 8 in de provincie Luxemburg.

Bijkomende screening

Tijdens de winterscreening kwam aan het licht dat een klein aantal dieren van een rundveebedrijf in Paliseul besmet bleken met blauwtong. Hieropvolgend voerde het FAVV een monitoring uit op alle runder- en schapenhouderijen in een straal van 5 kilometer rond het verdachte bedrijf. De resultaten hiervan zijn nog niet volledig, maar nu reeds blijken besmette dieren gevonden te zijn op drie andere rundveebedrijven. Voor het Agentschap voldoende duidelijk dat afgelopen najaar virus is verspreid door besmette vectoren.

Maatregelen ingesteld

Het FAVV past dan ook vanaf 28 maart 2019 een aantal maatregelen toe. Allereerst wordt België volledig als beperkingsgebied voor BTV serotype 8 ingesteld. Hierdoor wordt de interne handel niet verhinderd en kunnen runderen zonder specifieke blauwtongvoorwaarden binnen België verplaatst worden. Datzelfde geldt ook voor de handel naar anders zones waar eveneens BTV-8 aanwezig is (Frankrijk, Cyprus en Zwitserland, delen van Duitsland).
Naar regio’s die vrij zijn van BTV-8 kunnen enkel veilige dieren verhandeld worden. De bepaling veilige dieren is omschreven door het Agentschap en is te lezen op de website van het voedselagentschap. Het FAVV meldt dat zij enkel dieren certificeren die voldoen aan de voorwaarden voor intracommunautair handelsverkeer. Het FAVV raadt de vaccinatie van herkauwers aan, de beschikbaarheid van vaccins is momenteel onzeker.

Meer informatie is te lezen op de FAVV-website.

Na de vaststelling van blauwtong op een aantal rundveebedrijven in Wallonië wordt België volledig als beperkingsgebied voor BTV serotype 8 ingesteld
Na de vaststelling van blauwtong op een aantal rundveebedrijven in Wallonië wordt België volledig als beperkingsgebied voor BTV serotype 8 ingesteld
right