Sitemenu

zaterdag 13 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

Tijdens hogere temperaturen kan in stilstaand water blauwalg ontstaan. Veekijker (GD) meldt al twee sterfgevallen.

Bij langdurige droogte en geen of een slechte doorstroming is het mogelijk dat waterpoelen of sloten, waaruit dieren normaal gesproken drinken, opdrogen. De vraag is of uw koeien op dat moment voldoende water én water van voldoende kwaliteit opnemen.

Tijdens hogere temperaturen kan in stilstaand water verhoogde groei van bacteriën (hoog kiemgetal, salmonella), clostridium (botulisme) en blauwalg ontstaan. Dit komt de smaak van het water niet ten goede en hierdoor kan het water in specifieke gevallen zelfs giftig (blauwalg, waterstofsulfide) zijn. Bij de Veekijker zijn al twee gevallen van sterfte na opname van blauwalg bekend. In één van de gevallen was de blauwalg in de waterbakken in de weide aangetoond.

Ook aandacht nodig voor giftige planten

Op schrale natuurweides kunnen tijdens een langdurige droogteperiode de omstandigheden voor giftige planten als jacobskruiskruid gunstiger worden om te groeien. Bij schaarste aan vers gras en gezonde kruiden is het een risico dat dieren eventueel giftige planten gaan eten zoals jacobskruiskruid.

Vijf 5 tips 

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) geeft de veehouders daarom vijf tips tijdens droogteperiodes:

  • Loop regelmatig door de weides om te controleren op mogelijk giftige planten.
  • Zorg voor goede beschikbaarheid en regelmatige verversing en doorstroming van water.
  • Beoordeel het water zelf regelmatig op geur, kleur, helderheid en bezinksel. Onderzoek bij afwijkingen de waterkwaliteit op de drinkplaats via de Drinkbakcheck.
  • Zorg dat er geen algengroei plaatsvindt in het water; ook een lichtgroene waas boven verder helder water kan al indicatief zijn.
  • Zorg voor smakelijk water, dus water dat niet te veel ijzer, zouten of organisch materiaal bevat. Koeien houden niet van water met verhoogd kiemgetal of een hoog ijzergehalte. U kunt dit beoordelen door aan het water te ruiken. Water met een luchtje wordt in de regel als minder smakelijk gevonden door koeien, die een beter reukvermogen hebben dan mensen.
Tijdens hogere temperaturen kan in stilstaand water blauwalg ontstaan
Tijdens hogere temperaturen kan in stilstaand water blauwalg ontstaan
right