Tijdens hogere temperaturen kan in stilstaand water blauwalg ontstaan. Veekijker (GD) meldt al twee sterfgevallen.
Bij langdurige droogte en geen of een slechte doorstroming is het mogelijk dat waterpoelen of sloten, waaruit dieren normaal gesproken drinken, opdrogen. De vraag is of uw koeien op dat moment voldoende water én water van voldoende kwaliteit opnemen.
Tijdens hogere temperaturen kan in stilstaand water verhoogde groei van bacteriën (hoog kiemgetal, salmonella), clostridium (botulisme) en blauwalg ontstaan. Dit komt de smaak van het water niet ten goede en hierdoor kan het water in specifieke gevallen zelfs giftig (blauwalg, waterstofsulfide) zijn. Bij de Veekijker zijn al twee gevallen van sterfte na opname van blauwalg bekend. In één van de gevallen was de blauwalg in de waterbakken in de weide aangetoond.
Op schrale natuurweides kunnen tijdens een langdurige droogteperiode de omstandigheden voor giftige planten als jacobskruiskruid gunstiger worden om te groeien. Bij schaarste aan vers gras en gezonde kruiden is het een risico dat dieren eventueel giftige planten gaan eten zoals jacobskruiskruid.
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) geeft de veehouders daarom vijf tips tijdens droogteperiodes:
Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!