Sitemenu

vrijdag 12 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

Alhoewel 99,2 procent van de Vlaamse rundveebedrijven een bvd-vrij statuut heeft, komen nieuwe besmettingen - weliswaar beperkt - voor door zogenaamde ‘Trojaanse koeien’. DGZ zendt een waarschuwing uit.

Vijf jaar na de opstart van het bvd-bestrijdingsprogramma is 99,2 procent van de Vlaamse veebedrijven bvd-vrij  ‘Hoewel dit een veelbelovend resultaat is op weg naar een bvd-vrije veestapel, waarschuwen de cijfers ons ook dat we de aandacht niet mogen laten verslappen,’ aldus Koen De Bleecker en Stefaan Ribbens, dierenartsen DGZ. 

Aankoop Trojaanse koe

DGZ stelt immers vast dat er jaarlijks een beperkt aantal nieuw geïnfecteerde bedrijven bijkomt door de aankoop van zogenaamde Trojaanse koeien. 'Een Trojaanse koe is een koe die zelf IPI-vrij is door onderzoek maar drachtig is van een bvd-drager. Dit was het geval bij 44% van de bedrijven die in 2019 voor het eerst een infectie hadden. Aandacht bij aankoop van dieren is daarom essentieel.'

Andere aandachtspunten

Naast de aandacht bij aankoop van mogelijke Trojaanse koeien blijven uiteraard de andere bioveiligheidsaspecten zoals quarantaine- en hygiënemaatregelen, bedrijfskledij voor alle erfbetreders én vaccinatie belangrijke aandachtspunten om insleep van bvd te voorkomen.

Een oorweefselstaal via een earnotch bij het merken van pasgeboren kalveren, geeft inzicht op de aanwezigheid van het bvd-virus.
Een oorweefselstaal via een earnotch bij het merken van pasgeboren kalveren, geeft inzicht op de aanwezigheid van het bvd-virus.
right