Sitemenu

zaterdag 13 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

De telefonische helpdesk voor dierenartsen en veehouders van de Nederlandse Gezondheidsdienst voor dieren (GD) ontving in juni een vraag van een dierenartspraktijk over enkele zoogkoeien, op een bedrijf op hoge zandgronden, die voor het derde jaar op rij last hadden van ernstige kreupelheid door een probleem aan de voorzijde van de voorklauwen.

De koeien zijn extreem kreupel en behandeling is lastig en kan niet zonder de hulp van een klauwverzorger worden gedaan.

Typische aandoening op gedraineerde, ingeklonken zandgronden

De aandoening wordt in de internationale literatuur omschreven als ‘sand cracks’, aldus de GD. Het is feitelijk een verticale scheur aan de voorzijde van de klauwen van de voorpoot met vaak een uitpuiling van de lederhuid. ‘Sand cracks’ wordt typisch gezien aan de voorpoten van zware runderrassen op goed gedraineerde, vaak ingeklonken zandgronden. Vandaar ook de naam. 

Wegnemen van de druk

Kennis vanuit andere landen wijst heel duidelijk op deels een erfelijke relatie bij koeien met deze problematiek. Op dit bedrijf bleken echter alle koeien met deze aandoening niet dezelfde stier als (groot-)vader te hebben.

Bij het bedrijf komt op advies van de GD wekelijks een klauwverzorger om het probleem te herstellen. De behandeling bestaat uit het wegnemen van de druk en het sterk verdunnen van de randen aan weerszijde van de fissuur. Omdat het hoorn van die wanden vaak hard is, is dit niet eenvoudig. 

 

Een voorklauw van een zoogkoe met een ‘sand crack’. Deze pijnlijke aandoening komt speciaal bij zoogkoeien voor op harde zandgronden (foto GD)
Een voorklauw van een zoogkoe met een ‘sand crack’. Deze pijnlijke aandoening komt speciaal bij zoogkoeien voor op harde zandgronden (foto GD)
right